Rutinos sofőr volt, de egy napja nem aludt

Akt.:
Hármas halálos baleset Biharkeresztesnél
Hármas halálos baleset Biharkeresztesnél - © Fotó: Matey István
Berettyóújfalu – A kisbuszban aludt, a visszaútra egyedül maradt a vádlott.

  • Vádirat-ismer­tetéssel kezdődött kedden a berettyóújfalui járásbíróságon a per annak a balesetnek az ügyében, mely 2017 júliusában történt a 42-es főúton: Mezőpeterd és Biharkeresztes között egy román kisbusz egy, a parkolósávban álló kamionba rohant, és hárman életüket vesztették.
  • A vádlott, a kisbusz sofőrje vallomást nem tett, de válaszolt a kérdésekre.
  • Válaszaiból kiderült, hogy Romániából Londonig váltótárssal, onnan vissza egyedül vezetett, és közben keveset pihent.

Elismerte büntetőjogi felelősségét, nagyon sajnálja a történteket, nagyon megviselték. Ezt mondta P. G. L. a berettyóújfalui járásbíróságon kedden kezdődött perében. Kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják, miután 2017. július 25-én hajnalban Mezőpeterd és Biharkeresztes között vélhetően elaludt a volánnál egy kisbusz vezetőjeként, letért az útról, és fékezés nélkül egy ott parkoló járműszerelvénynek ütközött. A baleset következtében két nő és egy férfi olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették.

P. G. L.-nek a bíróság kérdéseire adott válaszaiból kiderült, hogy július 21-én indultak Romániából, egy másik sofőrrel felváltva vezettek Londonig, ahová szombat délután érkeztek meg, de a munkáltató nem fizetett nekik szállást, így a buszban éjszakáztak. A vádlott akkor és ott aludt utoljára hosszabb ideig. Vasárnapra váltótársa már nem volt, egyedül indult útnak, összeszedte az utasokat, a komphoz hétfőn (július 24-én) hajnalban, 2 óra körül értek oda. Akkor aludt néhány órát, szintén a buszban. Onnantól kezdve kedd hajnalig – a baleset bekövetkeztéig – egyedül és alvás nélkül vezetett, rövid pihenőkkel – tájékoztatott Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Éjszakai látási viszonyok

A vádiratban az áll, hogy P. G. L. a visszaúton egyedül vezette a járművet, 400 kilométerenként tartott 30 perces, egyórás pihenőket. Utasaival éjfélkor lépte át a magyar határt, utána már csak a magyar–román határ előtt bő 80 kilométerrel pihent egy órát, ekkor azonban aludni nem aludt. A pihenő után éjszakai látási viszonyok között, esős időben, közepes forgalomban haladt a kivilágítatlan országúton. Hajnali fél öt előtt „nagyfokú fáradtsága miatt” elaludt a volánnál, 90–95 km/óra sebességgel letért az útról, és a kisbusszal fékezés nélkül egy ott parkoló járműszerelvénynek ütközött – állapította meg az ügyészség.

h2

Fotó: Matey István

A vád szerint megszegte azt a közlekedési szabályt, mely szerint „járművet csak az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van”.

HBN


Hármas halálos baleset Biharkeresztesnél
Biharkeresztes - Egy bolgár rendszámú kisbusz kedd hajnalban belehajtott egy lengyel rendszámú kamionba a 42-es számú főúton. A szerencsétlenség az 55. kilométerszelvényben, Biharkeresztes közelében történt 4 óra 40 perc körül. A kilencfős kisbusz utasai közül két nő és egy férfi olyan súlyosan m...