Rugalmasan? Szívesen!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Debrecen – A fizetésemelésnél is többen választanák a rugalmas munkavégzés lehetőségét.

Bár szeretne rugalmasan dolgozni, a magyar alkalmazottak többségének nincs módja az irodán kívüli munkavégzésre. A legtöbben fizetett szabadságot vesznek ki, vagy utólagos túlórázással hozzák be az ügyintézés miatt kiesett munkaóráikat – derül ki a Telenor online felméréséből.

Pedig, ha tehetné…

A magyar szellemi munkavállalók legnagyobb része sosem szokott munkahelyén kívül dolgozni, pedig ha tehetné, többségük szívesen dolgozna otthonából vagy más, irodán kívüli helyszínről, rugalmas beosztásban. A Telenor a rugalmas munkavégzést népszerűsítő Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezése kapcsán, 2300 fő részvételével végzett online kutatás eredményeiről számolt be. A dolgozók legnagyobb hányada fizetett szabadnapjait áldozza fel azokra az esetekre, amikor személyes elfoglaltsága miatt nem tud bemenni a munkahelyére. Második legnépszerűbb gyakorlat, amikor a munkavállaló otthonról dolgozik, vagy átcsoportosítja aznapi munkaidejét – tehát vagy hamarabb kezd, vagy tovább marad az irodában. Harmadik legelterjedtebb módszer, hogy a váratlan teendők miatt a dolgozók nem vesznek ki szabadnapot, de utólagos túlórázással behozzák lemaradásukat. Fizetés nélküli szabadságot csupán a válaszadók 6,1 százaléka szokott kivenni ilyen esetben, öt százalékuk pedig saját bevallása szerint betegszabadságért folyamodik megoldásképpen.

Hasznot hozhat

Szakértők becslései szerint a rugalmas munkarendnek köszönhetően javul az üzleti hatékonyság és a munkavállalói elégedettség is, ami komoly hasznot jelent azon országok gazdaságának, ahol népszerű ez a foglalkoztatási forma. A rugalmas munkavégzés lehetősége a magyar munkavállalók érdeklődését is felkeltette. A dolgozók legnagyobb része számára a rugalmas munkavégzés már egy új munkahely kiválasztásánál is kiemelt szempont, és még egy esetleges előléptetésnél vagy egy céges autó használatánál is hatásosabb ösztönző eszköz. A hazai munkavállalók döntő többsége akár még egy öt százalékos béremeléssel szemben is a rugalmas munkavégzést választaná munkahelyén.

HBN

Címkék: , ,hirdetés