Rugalmas munkahely-bővítés Sámsonban is

Rugalmas munkahely-bővítés Sámsonban is
Nehéz belépni a legális foglalkoztatás keretei közé azoknak, akinek nincs lehetőségük a hagyományosnak nevezhető munkavállalásra.

Van egy projekt, amelynek célja a hátrányos helyzetű nők foglalkoztatásának növelése a térségben működő feldolgozóipari cégeknél, azaz helyben. Ez egy innovatív kezdeményezés első lépése, amelynek során a munkaerő-kölcsönzés eszközrendszerének segítségével rugalmas munkahely-bővítést valósítanak meg 100 alacsony iskolai végzettségű, sori dolgozó foglalkoztatásával.

 
 
A 24 hónapon át tartó projekt újszerű (civil és vállalkozó) együttműködési formában valósul meg, amelyen belül a fő pályázó a Lépéselőny Egyesület, mint foglalkoztatási célú civil szervezet. Konzorciumban a debreceni székhelyű HSA Kft. a munkaerő-kölcsönző cég, illetve több feldolgozóipari cég, mint foglalkoztató kerül bevonásra.
 
A Lépéselőny Közhasznú Egyesület, mint főpályázó egy debreceni, foglalkoztatási célú, európai értékek mellett elkötelezett értelmiségi szerveződés, amelyben önkéntesek is tevékenykednek. Huri Beáta, az egyesület elnöke a HAON-nak elmondta, hogy eddigi tevékenységünket a kapcsolatépítés, a partnerkeresés és zömében a helyi vagy regionális problémákra irányuló programok szervezése jellemezte.
A Human Service Agency Kft. 2000-ben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú, személyzeti szolgáltató vállalat. Fennállása alatt több mint 100 cég számára nyújtott személyzeti tanácsadó szolgáltatást.
 
A kistérségre koncentrálva
 
A munka célterületei Debrecen és a környező kistérségek, ahol a hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű munkanélküli nőket szólítják meg.
A kiválasztásra került személyeket az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz irányítják, hogy regisztráljanak.
A felvételre tervezett dolgozókat elküldik foglalkozás-egészségügyi vizsgálatra. Felajánlanak egy 2 napos beilleszkedési tréninget, amely idő alatt felmérik a leendő dolgozók ismeretszintjét, a korábbi kudarcok okait, a képezhetőségét, a szakmához való affinitását, és ezek figyelembe véve kialakítják az egyéni terveket.
A bevontakkal (120 fő) személyre szabott szerződést és egyéni fejlesztési és szolgáltatási tervet készítenek, amely megalapozza a programban való részvételt.
 
Mentorok segítenek
 
A mentor munkatárs rendszeresen találkozik a programban résztvevőkkel, követi a képzésben való előrejutásukat, beilleszkedésüket, a program egészében az után követés szakaszáig személyes támogatást biztosít.
És hogy miben segítenek még? A munkába állással, vagy képzéssel kapcsolatos információátadásban, tanácsadásban, tanulástechnikai segítségnyújtásban, emellett munkajogi kérdésekben adnak tájékoztatást, ingyenes szűrésekre agitálnak, de a szakképzésbe való bekapcsolódásban is segítséget nyújtanak a 8 általános iskolát végzett személyek esetében.
 
Motivációs klub
 
Központi cél a fejlesztés, a munkamotiváció. Tapasztalataink szerint a tagoknak szüksége van a „valahová tartozás” élményére is – mondja Huri Beáta. Keresik a közösséget, ahol hasonló élethelyzetben élő társakkal dolgozhatnak fel élményeket, oszthatnak meg tapasztalatokat. A résztvevők egyéni sikerei, magabiztossága által a helyi munkaközösség hasznosabb tagjaivá válhatnak. A klubok alkalmat teremtenek a személyes visszajelzésekre, könnyítik a program monitorozását, segítenek a tagok fejlődésének nyomon követésében.
 
A projekt, amelynek összköltsége 113 millió forint, uniós támogatással és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
 
 
Tóth András – HAON