Rövidpályás úszó Eb – Verrasztó, Hosszú és Cseh győzött a második napon

Akt.:
Verrasztó Dávid
Verrasztó Dávid - © Fotó: Derencsényi István
Budapest/Netánja – Már öt aranynál tart a magyar csapat az izraeli rövidpályás úszó Európa-bajnokságon: Hosszú Katinka és Bernek Péter szerdai sikere után csütörtökön Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen, Hosszú 100 méter háton, míg a 30. születésnapját ünneplő Cseh László 100 méter pillangón győzött.

A csütörtöki medálgyűjteményt Gyurta Dániel és Kapás Boglárka tette teljessé ezüstjével: előbbi címvédőként 200 méter mellen, utóbbi 800 méter gyorson lett második.

Verrasztó Dávid, az idei nagymedencés világbajnoki ezüstérmes, a 2013-as kontinensviadal győzteseként címvédő magyar úszó a 400 méter vegyes fináléjában, ahová a harmadik legjobb eredménnyel jutott be, pillangón még csak az élbolyban volt, de nem vezetett. Háton aztán egyre feljebb nyomult, majd mellen és gyorson már éllovasként, látványos hajrával, 4:02.43 perces idővel gyűjtötte be karrierje harmadik rövidpályás Eb-aranyérmét. Ez volt a magyar úszósport 45. Európa-bajnoki elsősége 25 méteres medencében.

A 46.-ra sem kellett sokat várni: Hosszú Katinka, aki sűrű programjára tekintettel visszalépett a 100 méter gyors elődöntőjétől, a 100 méter hát fináléjában gyarapította a magyar győzelmek számát. Miután a nyitónapon világcsúcsot úszott délelőtt, majd hatalmas fölénnyel nyert a 400 méteres vegyesúszás döntőjében, újfent igazolta egyedi képességeit: a táv rövidsége dacára nagy előnnyel nyert 55.42 másodperces teljesítménnyel. Egyszersmind sikerével a 100. magyar rövidpályás Európa-bajnoki medált szerezte. Hosszú rövid pihenő után indult a 100 méter vegyes elődöntőjében is, ahol könnyed úszással bizonyult a 16-os mezőny legjobbjának (57.49 mp). A szám nyolcas döntőjét pénteken rendezik.

Cseh László aranyéremmel ünnepelte 30. születésnapját: a 100 méteres pillangó döntőjében parádézott, s úgy lett első, hogy szerdai 49.93-as friss magyar rekordját 49.33 másodpercre javította. Ez volt pályafutása 23. kismedencés Eb-érme, benne 17. aranya, döntőjét követően okkal hangozhatott fel a netánjai csarnokban a Happy Birthday (Boldog születésnapot)…

A címvédő Gyurta Dániel délelőtt hetedikként jutott 200 méter mellen a fináléba, ahol aztán már csak német riválisát, Marco Kochot engedte maga elé, aki a magyar klasszis világcsúcsától (2:00.48 p) öt századdal maradt el. Gyurta 2:01.99 perccel lett második.

A nap utolsó magyar érdekeltségű fináléjában, női 800 méter gyorson Kapás Boglárka ezüstérmet harcolt ki 8:11.43 perces idejével, honfitársnője, a 17 éves Juhász Adél pedig nyolcadik lett (8:28.38).

A kontinensviadal második versenynapjának krónikájához tartozik, hogy a szerdán 400 méter gyorson aranyérmes Bernek Péter kénytelen volt visszalépni a 200 méter gyorstól, mert egy fertőzés következtében végighányta az éjszakát. A BVSC sportolója 1500 méter gyorson sem tudta vállalni a szereplést. A női 100 méteres gyorsúszás elődöntőjében Molnár Flóra összesítésben 14. lett (54.18 mp).

– MTI –


Rövidpályás úszó Eb – A csütörtöki eredmények
Budapest/Netánja – A három magyar mellett két német, valamint egy-egy brit, svéd és olasz győztest avattak csütörtökön, a netánjai rövidpályás úszó Európa-bajnokság második napján.


Rövidpályás úszó Eb – Cseh: ennél szebb születésnapi ajándék nem is lehet
Budapest/Netánja – Születésnapi ajándéknak nevezte az éppen 30 éves Cseh László azt, hogy a netánjai úszó Európa-bajnokságon országos csúccsal megnyerte a 100 méteres pillangóúszást.