Rövidpályás gyorskorcsolya vk – Mindkét magyar váltó elődöntős

Keszler Andrea (b) és Heidum Bernadett a 3000 méteres táv váltó számának selejtezõjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának elsõ állomásán a budapesti BOK Csarnokban 2017. szeptember 29-én.
Keszler Andrea (b) és Heidum Bernadett a 3000 méteres táv váltó számának selejtezõjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának elsõ állomásán a budapesti BOK Csarnokban 2017. szeptember 29-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest – A papírformának megfelelően a magyar férfi és női váltó is elődöntőbe jutott pénteken a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán.

A selejtező első fordulójában az idén világbajnoki bronzérmes Knoch Viktor, Burján Csaba, Varnyú Alex, Liu Shaoang alkotta magyar négyes az amerikaiakkal és a britekkel együtt leszakította az ukrán kvartettet, majd a harmadik helyen “utazott” az 5000 méteres táv feléig, amikor egy váltásnál feljött a tengerentúliak mögé a második pozícióba.

Ezután a két duó leszakította a szigetországi csapatot és a futamgyőzelemért csatázott egymással, az utolsó embereknél Liu vezetett, és végül olyan tempót diktált, hogy riválisa meg sem próbálta megelőzni.

A második körben már legerősebb összeállításában korcsolyázott jégre a magyar csapat, Varnyú helyére Liu Shaolin Sándor került. Ennek ellenére jóval izgalmasabban alakult a futam, mint azt a hazai szurkolók várták. Eleinte nagyon békés tempóban rótták a köröket a staféták, de egy váltást elrontottak a magyarok, és az esést követően meglódult a három rivális, ennek ellenére a hazai csapat nagy energiákat mozgósítva felzárkózott.

Az utolsó körökben Liu Shaoang előzéseinek köszönhetően a magyar váltó feljött a második, továbbjutást érő helyre a kínaiak mögé, miközben a BOK Csarnok közönsége először jött igazán lázba a nem várt izgalmak és a jó végkifejlet nyomán.

“Viktor lökte be Csabát, aki átesett a kínai lábán. Szerencsére Viktor azonnal kapcsolt és leváltotta a jégen fekvő Csabát, én pedig egyből bevágtam elé, mert ha még fél kört kell mennie, akkor elúszik a futam” – idézte fel a történteket Liu Shaoang.

Bátyja, Liu Shaolin azt emelte ki, hogy milyen tökéletes kondícióban vannak, amit most sikerült megmutatniuk. Szerinte igazi csapatmunka volt, mert jól és gyorsan reagáltak az esetre, illetve az ebből adódó váltáseltolódásokra is.

“Csillagos ötös” – summázta zárásként a sírból visszahozott futamot Liu Shaolin.

JÁSZAPÁTI Petra; Kónya Zsófia; Zsanbuszinova, Madina; Kim, Iong A

Kónya Zsófia és Jászapáti Petra, valamint a kazah Madina Zsanbuszinova és Iong A Kim (b-j), a 3000 méteres táv váltó számának selejtezőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának első állomásán a budapesti BOK Csarnokban 2017. szeptember 29-én. | MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra összeállítású női váltó éppen azzal a kínai stafétával került azonos előselejtezőbe, amely mögött második lett az idei világbajnokságon. Ők és a kazah négyes szinte azonnal leszakította a 3000 méteres futam negyedik résztvevőjét, az ukrán csapatot.

A “hármas vonat” akkor szakadt meg, amikor a kazahok sikertelenül próbálták megelőzni a magyarokat, a ritmusvesztés miatt pedig egy kanyarral később körözték le az ukránokat, mint a másik két váltó, utána már nem érték utol a két esélyesebb együttest. Ennek ellenére a végén örülhettek, mert a kínaiakat szabálytalanság miatt kizárták, és így továbbjutottak.

A második körre Kónya helyett Bácskai Sára Luca került a váltóba, amely ebben a felállásban is magabiztosan jutott a szombati elődöntőbe. A magyarok a kanadaiakkal karöltve már a negyedik-ötödik körre elhúztak a német és a francia négyestől, így a végig vezető tengerentúliak és a szorosan mögöttük lévő magyarok különösebb csata nélkül biztosították helyüket a legjobb nyolcban.

“Csütörtökön jószerivel másfél év után versenyeztem először egyéniben, ami meg is látszott a teljesítményemen, meg voltam szeppenve, emiatt egy könnyebb futamot rontottam el. Szerencsére ma már sokkal jobban ment. Kívülről könnyűnek tűnhetett a váltó továbbjutása, de nem volt az, a kanadaiak óriási tempót diktáltak, nagyon elfáradtunk a végére” – értékelt az MTI-nek Heidum Bernadett, aki combsérülése miatt szinte a teljes előző szezont kihagyta, csütörtökön pedig kiesett az 1500 méter selejtezőjében.

Hozzátette, azért nem próbálták megelőzni a juharleveles négyest, mert mindkét edzőjük azt kérte, hogy csak a biztosra menjenek, a legfontosabb a kvótaszerzés.

A budapesti verseny szombaton 13.45-től az 500 és 1500 méter küzdelmeivel folytatódik a negyeddöntőtől a fináléig, továbbá a váltók elődöntőire kerül sor.

A négy állomásból álló vk-sorozaton 500 és 1000 méteren nemenként 32-en, 1500 méteren 36-an jutnak olimpiai kvótához, továbbá a nyolc legjobb váltó szerez indulási jogot. A versenyzők a nemzetnek gyűjtik a pontokat és egy távon országonként legfeljebb három kvóta szerezhető.

– MTI –