Rövidpályás gyorskorcsolya-vk – Liu Shaolin és Jászapáti hibátlan maradt

Budapest – Az 1500 méter után 500-on is sikerrel vette a csütörtöki selejtezőt Liu Shaolin Sándor és Jászapáti Petra, a legrövidebb távon Burján Csaba és Keszler Andrea is negyeddöntőbe jutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának a BOK Csarnokban zajló első állomásán.

Meglepetésre kiesett viszont 500-on a selejtező második fordulójában Liu Shaoang, továbbá Kónya Zsófia.

A férfiaknál a magyarok közül ketten futamgyőztesként, Liu Shaoang pedig másodikként lépett tovább az első fordulóból. A szám tavalyi világbajnoka, Liu Shaolin Sándor negyedikként fordult be az első kanyarba, de aztán játszi könnyedséggel előzte meg vetélytársait. Burján Csaba 1500 méteres váratlan búcsúja után nem bízta a véletlenre továbbjutását, és rajt-cél-győzelmet aratott. Liu Shaoang nagyon nehéz ötösben szerepelt, sokáig a szám amerikai világcsúcstartója, J.R. Celski és a dél-koreai Szeo Ji Ra mögött korcsolyázott, de utóbbit megelőzte egy körrel a vége előtt.

A következő kör nyolc futamából az első két hely mellett a négy legjobb harmadik ért negyeddöntőt. A 21 éves Liu Shaolin hiába volt azonos ötösben a háromszoros vb-ezüstérmes kanadai Samuel Girarddal, a háromszoros világbajnok Celskivel és az olimpia, világ- és Európa-bajnok orosz Szemjon Jelisztratovval, mégis könnyedén aratott rajt-cél-győzelmet. A tavaly ezen a távon vb-bronzérmes öccsének viszont hamar elszállt a továbbjutási reménye, mivel az egyik kanyarban a harmadik helyről kicsúszott. Burján futamában óriási csatát vívott egy fehérorosz versenyzővel a harmadik pozícióért, amelyet végül a magyar korcsolyázó szerzett meg, s idővel a húszfős negyeddöntőbe került.

A nők első fordulójában mindhárom magyar másodikként jutott tovább a futamából. Kónya Zsófia többnyire a harmadik helyen korcsolyázott, de az utolsó előtti körben megelőzte az orosz Julija Siskinát, aki hiába próbálta visszaszerezni pozícióját, mert a következő kanyarban kicsúszott. Ezt követően Jászapáti Petra, aki sikerrel vette az 1500 méter selejtezőjét is, sokáig élen haladt, ám a hajrában a nyolcszoros világbajnok dél-koreai Sim Szuk Hi mögé szorult, az ausztrál Deanna Lockettet viszont nagy küzdelemben maga mögött tartotta. Keszler Andrea továbbjutása volt a legsimább, ő a holland Yara van Kerkhoffal ellépett többi riválisától, így együtt léptek tovább.

A második körben a hét futamból a legjobb kettő mellett a hat leggyorsabb harmadik jutott a szombati negyeddöntőbe. Keszler szinte végig második volt a nyolcszoros világbajnok kínai Fan Ko-hszin mögött, aki a szám specialistájaként négy vb-aranyat nyert ezen a távon. Az utolsó körben aztán a háromszoros Európa-bajnok orosz Szofija Proszvirnova megelőzte őt, de idővel harmadikként is továbbjutott. Kónya viszont nem járt szerencsével, a harmadik helyért harcolt, de egy sikertelen előzési kísérlet miatt visszacsúszott az ötödik pozícióba, ahonnan már nem tudott feljebb kapaszkodni. Jászapáti szinte végig harmadikként korcsolyázott a dél-koreai, kínai, magyar “vonatban”, ez pedig idővel elég volt a legjobb 21 közé kerüléshez.

A budapesti verseny pénteken 10.40-től az 1000 méter és a váltók selejtezőjével folytatódik.

– MTI –