Rövidpályás gyorskorcsolya Eb – Vk-arany után Eb-győzelemre hajt a magyar férfi váltó

Budapest – A decemberben Sanghajban világkupa-aranyat nyert magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó Európa legjobbja lehet az oroszországi Szocsiban sorra kerülő hétvégi kontinensviadalon.

A 2014-es téli olimpia helyszínére tíz magyar versenyző utazott el, közülük egyéniben három férfi és két nő indul, váltóban pedig a férfiak mellett a nők is érdekeltek lesznek.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) tájékoztatása szerint egyéniben Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor – mindkettő éremesélyes – és Liu Shaoang, valamint Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca képviseli a magyar színeket.

A férfi váltóra még Burján Csabát és Oláh Bencét nevezték, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor a tavaly Eb-ezüstérmes, decemberben pedig sporttörténelmi tettet végrehajtva vk-aranyérmes Knoch, Liu Shaolin, Liu Shaoang, Burján összetételben áll majd rajthoz a csapat.

Darázs István, a MOKSZ gyorskorcsolya ágazati igazgatója jelezte: a nőknél ezúttal a két junior korú versenyző kapott bizalmat az egyéni indulásra, míg váltóban Heidum Bernadettel, Keszler Andreával, valamint az Eb-újonc Sziliczei-Német Rebekával válik teljessé az együttes. Jászapáti, Bácskai, Heidum és Keszler ebben az összeállításban tavaly bronzérmes volt a kontinensviadalon.

“A csarnok csodálatos, de a jég minősége hagy némi kívánnivalót maga után, a versenyen azonban ez nem fog számítani, a pálya mindenkinek ugyanolyan lesz” – idézte a MOKSZ közleménye Darázs Istvánt.

Az Eb-t a 2014-es téli olimpiára épített Iceberg (Jéghegy) Korcsolyapalotában rendezik. Pénteken az egyéni 500, 1000 és 1500 méter selejtezőire kerül sor, majd szombaton 500-on és 1500-on már az érmekért küzdenek a versenyzők, a váltóknak pedig elődöntőket rendeznek. Vasárnap az egyéni 1000 méterrel, valamint a férfi és női egyéni szuperdöntőkkel folytatódik a program. Utóbbi számban a három egyéni távban elért eredmények és szerzett pontok összesítése alapján mindkét nemnél az első nyolc korcsolyázó vehet részt. A kontinensviadal a női és a férfi váltók fináléival zárul.

Az M4 Sport szombaton és vasárnap is élőben közvetít az oroszországi Eb-ről.

– MTI –
hirdetés