Rövid lehűlés törte meg a tikkasztó augusztusi forróságot

Illusztráció
Illusztráció - © MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Debrecen – Harmadik nyári hónapunk legnagyobb részében forró és száraz idő, igazi kánikula uralkodott, csupán néhány napra csökkent a hőmérséklet az átlagos alá.

Akkor azonban a kifejezetten hűvös, szeles időben sok helyen hullott bőséges csapadék is.

Hőségnapok sora

Augusztus első két dekádjában déli, valamint keleti áramlás, illetve helyi hatások irányították Kelet-Magyarország időjárását. A Kárpát-medencét kitöltő változó nedvességtartalmú, de igen meleg levegőben csak elvétve alakult ki csapadék, szórványos zápor, zivatar formájában, jobbára azonban eseménytelen, napos, száraz idő, tikkasztó forróság volt jellemző. A kánikulai időszakot nemzeti ünnepünk táján átmenetileg erős lehűlés szakította meg, de a hónap középhőmérséklete még ezzel együtt is 3-5 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A napfényes óraszám összességében megfelelt az ilyenkor várható értéknek, eloszlása azonban változó volt, hiszen a csaknem egy hétig tartó csapadékos periódus során alig láttuk a napot, míg a hónap túlnyomó részében bőséges napfényben volt részünk. Jól jellemzi a hőség mértékét, hogy a hónap során általában 20-22 napon érte el a napi csúcsérték a 30 fokot, valamint 12-16 napon a 35 fokos küszöböt, más szavakkal ennyi hőség- illetve forró napot könyvelhettünk el. Az említett jelzőnapok magas száma mellett a hőstresszt kiváltó napok száma is meghaladta a szokásos értéket. Elsősorban a nagyvárosokban és azok közvetlen közelében fordult elő több ezekből, főként az éjszakai lehűlés csekélyebb mértékéből adódóan. A magas hőmérséklet elviselését a viszonylag párás levegő tette még nehezebbé, ez a különböző gombás növényi fertőzések szaporodását is elősegítette.

Próbára tette

A hónap legmagasabb napi csúcshőmérséklete 35-39 °C között alakult, az abszolút maximumot Hajdú Biharban Hajdúnánáson mértük 38,1 fokkal. A hajnali minimumok általában 14-19 fok között álltak be, a hónap legelején és a harmadik dekád kezdetén viszont előfordultak 10 °C alatti értékek is. A hónap nagy részében alig frissítette csapadék a súlyos aszály által már korábban is próbára tett növényállományainkat, 20-a környékén viszont végre nagyobb területen is hullott bőséges, áztató eső. Ennek mennyisége általában Hajdú-Biharban volt nagyobb, ott helyenként a 100 mm-t is elérte a havi szumma. Észak felé haladva azonban augusztus is beállt az átlagosnál szárazabb hónapok sorába, összességében csupán 20-40 millimétert kitevő csapadékával.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –