Rosszul szerepelt a BKV az európai összehasonlításban

A sereghajtók között van a BKV abban a nemzetközi felmérésben, amelyet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által működtetett EuroTest végzett 23 európai város tömegközlekedéséről.

Az élen egyébként München áll, ez az egyetlen város, ami kiváló minősítést kapott. A szervezet csütörtöki közleménye szerint az európai tömegközlekedés összességében nem rossz, de lehetne jobb is. Elsősorban a világos és érthető utastájékoztatást hiányolják.

A menetidőt, az átszállást, a tájékoztatást és a jegyárakat vetette össze az EuroTest 23 európai nagyváros tömegközlekedését illetően. A listán Budapest a 21. helyen szerepel: itt elsősorban az átszállási lehetőségeket és az utastájékoztatást kifogásolják. Ebben a két mutatóban a legrosszabb értékelést kapta a BKV, míg a jegyárakat jónak, a menetidőt pedig elfogadhatónak tartották a felmérésben.

Az élen München végzett: a német nagyváros a jegyárakat leszámítva minden mutatóban kiválót ért el. A második helyen Helsinki végzett, amit Bécs követ. A lista második felében szerepelnek csak olyan fővárosok, mint Róma, Párizs vagy Brüsszel: ezen városok tömegközlekedésében ugyancsak hiányosnak találták az információ-ellátást.

Érdekesség, hogy a sűrű tömegközlekedéséről híres London csak a 20. helyet érte el, amihez nagyban hozzájárult az, hogy nagyon magasak a jegyárai. Az utolsó helyeken egyébként Ljubljana és Zágráb szerepel: a két balkáni ország több mutatóban is a leggyengébb eredményt érte el.