Rossz érzés, hogy ennyi év után nem kaptam meg a lehetőséget

Nagy Tímea
Nagy Tímea - © Foót: dvscboxing.hu
Debrecen – A DVSC remek bunyósával, Nagy Tímeával beszélgettünk, aki nagyon úgy fest, hogy nem kap lehetőséget a riói olimpiára való kvalifikációra, hiszen a Magyar Ökölvívó Szakszövetség döntése nyomán a kétszeres világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes nem indulhat 75 kilóban a közelgő világbajnokságon, ahonnan még lenne sansz a kijutásra – igaz, ehhez bravúrra lett volna szükség.

Ellenben a 69 kilósok között számítanak Timire a nemzeti együttesnél, ám ez nem olimpiai súlycsoport a hölgyeknél. Vagyis egy jó vb-szereplésben reménykedhetünk, de az ötkarikás játékokban nem. Nyilván ez a régi motoros, de még csak 28 éves Nagy Timinek fáj a legjobban. Ám ő alkalmazkodik a helyzethez, és minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy 69 kilóban – ahol réges-régen pár meccset vívott csak – is sikeres tudjon lenni a nemzetközi porondon.

Május 19-27. között Asztanában (Kazahsztán) rendezik a női ökölvívó világbajnokságot az elit kategóriában. Nagy Tímea, a DVSC bokszolója erre készül ezerrel. A belgrádi Winners Cup megnyerése után Tatára utazott Salánki László trénerrel, hogy gyakorlatilag a vb-ig ott gyakoroljon a magyar válogatottal.

A vb-re 69 kilóban nevez a szövetség. menyire fogod tudni hozni ezt a súlyt?

Nagy Tímea: – Még nem indultam vb-n 69-ben soha. Most nehéz lesz a súlyhozás, de muszáj lesz megcsinálnom. A várható mezőnyről viszont nem sokat tudok.

Ha te választhatnál milyen súlyban indultál volna?

Nagy Tímea: – Én legszívesebben 75-ben, ahol az utóbbi években versenyeztem. Meg ugye ez az olimpiai súly. Aztán szóba került, hogy 81-ben kell, mint régebben, de végül egyikben sem kaptam meg a lehetőséget.

(Itt jegyezzük meg, hogy a 75 kilós súlycsoportban jelenleg Szatmári Petrát favorizálja a szövetség, aki ugyan legyőzte Timit a bajnokságon, de sokak meglepődésére tette ezt a látott mérkőzés alapján… Magyarán finoman szólva sem értettek egyet sokan az ítélettel. A 81 kilós kategóriában pedig a nagy visszatérő, gerincműtétje után ismét kesztyűt húzó, több mint 10 évvel ezelőtt világ- és Európa-bajnoki címeket nyerő Kovács Máriának szavaztak bizalmat – a szerk.)

Szeretnéd kommentálni ezt a döntést, hogy 69-ben kell bunyóznod? Örülsz neki vagy csak elfogadod?

Nagy Tímea: – A lehetőségnek örülök, hogy ismét a világbajnokságon bokszolhatok, de inkább csak elfogadom, hogy a 69 kilósok között fogok indulni.

Egy súllyal lejjebb lépsz. Ez változtat-e valamit az edzéseiden?

Nagy Tímea: – Igen, változtat. Például sajnos a pihenőidőm majdnem a nullára csökkent ezzel, aminek pedig újabban nagyon sok szerepe volt a felkészülésemben, de most már nem tehetem meg, hogy annyit pihenjek, amennyit szerintem kellene.

Miként éled meg, hogy akkor, amikor sokak szerint kiváló formában bokszoltál a 75 kilósok között, váltanod kell, hiszen csak így jutsz el a vb-re?

Nagy Tímea: – Hogy élem meg? Rossz érzés, hogy ennyi év után nem kaptam meg a lehetőséget az olimpiai súlyban, és hogy ha már ott nem bunyózhatok, a 69-et választották számomra. Szerintem ugyanis 75-ben és 81-ben is eredményesebb lehettem volna. Viszont mindent meg fogok tenni, hogy itt is bizonyítsak. Kérdés, hogy ez mire lesz elég…

– Koppányi Szabolcs –
dvscboxing.hu