Rossz a vizük, jót szeretnének

Akt.:
„Ha ilyen maradna, egy szavunk sem lenne” - mondta Pataki Imre
„Ha ilyen maradna, egy szavunk sem lenne” - mondta Pataki Imre - © Fotó: Kovács Péter
Újléta – Javulhat az ivóvíz minősége, de soha nem lesz a régi, hiszen a kémiai összetétele változott.

Igya meg az, akinek van gusztusa hozzá! – fakad ki Vezendi Imréné. – Eleinte ásványvizet vettünk, aztán víztisztítót szereltünk fel, de nemcsak a konyhába, hanem a fürdőszobába is, mert a csapi víz tönkreteszi a bojlert, a mosógépet.

A férj hosszan magyarázza, hogy a víztisztítóban több rétegben elhelyezett betéteket náluk már pár hónap elteltével cserélni kell, mert telítődik a vízben lévő szennyeződésekkel. És mennyibe kerül a betétcsere? 22 ezer forint…

Víztisztítótól a sósavig

Július eleji látogatásunk idején nem találtunk olyan embert Újlétán, aki elégedett lenne a vezetékes ivóvíz minőségével. Nosztalgiával beszélnek a „régi vízről”, 2014–2015 fordulója előtt, amikor szerintük az egész megyében náluk volt a legjobb csapvíz. Ám jött az ivóvízjavító program, és annak végeredménye a gusztustalan, sokak számára ihatatlan víz. Többen már csak zuhanyoznak, nem mernek fürdőkádban fürdeni, mert a víztől kitakaríthatatlanul elszíneződik a zománc. De milyen is az a víz? Sütő Sándorné megmutatta.

A képre kattintva galéria nyílik! A képre kattintva galéria nyílik! ©

– Vasas ízű, büdös, sárgás-barnásan opálos, az edényeken olajos lepedéket hagy. A teafőzőt, kávéfőzőt nem győzzük vízkőteleníteni. Az edényeket, a fürdőkádat, a mosdókagylót a boltban kapható súrolószerekkel hiába próbáljuk tisztítani, azoknál csak a sósav hat. Mosáskor a fehér ruhákon barnás-sárgás csíkok maradnak vissza. Egyszer-egyszer néhány napra megtisztul a víz, nincs szaga, színe, akkor biztosan átmossák a vezetéket, majd kezdődik minden elölről. De ha tiszta, akkor sem tudunk „spájzolni”, mert az is zavaros és büdös lesz egy-két nap múlva.– Nézze meg az edényeket, a poharakat, minden besárgul a csapvíztől – mutatja a konyhájában a tehetetlenségtől indulatosan Pataki Imréné –, ebből kellene innunk. Mi is beszereltünk víztisztítót, olyan egyszerűbbet. De gondoljon bele, ezért a vízért mi pénzt adunk. Nem várhatnánk el, hogy meg tudjuk inni, ne tegye tönkre a háztartási gépeket, edényeket, poharakat?

A poharat, edényt is beszínezi, mondja Pataki Imréné | Fotó: Kovács Péter A poharat, edényt is beszínezi, mondja Pataki Imréné | Fotó: Kovács Péter ©

A kerti csapnál teleengednek egy műanyag flaskát vízzel. – Ha ilyen maradna, akkor meg lennénk elégedve, de néhány óra múlva beszürkül. Azt beszélik, a utcán futó vascsövekben lerakódott vas- és mangánszemcsék oldódnak fel, attól ilyen – vélekedik a férje.

Aláírást gyűjtet a polgármester

Ezt gyanítja Szimáné Tóth Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester is, aki telefonos megkeresésünkre nem reagált, viszont a vámospércsi városnapon tudtunk váltani néhány szót a témában. – 2015-ben jeleztem a problémát a szolgáltatónak, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-nek. Mindent megtesznek ők is, és mi is, hogy javuljon a vezetékes víz minősége Újlétán. Vitathatatlan, gyakran szokatlan ízű, szagú és színű. És ez téma volt a februári közmeghallgatáson is a szolgáltató képviselőjének jelenlétében. Utána többször mosták a vezetékrendszert. A napokban szakvéleményt kértem a szolgáltatótól a probléma okáról, megszüntetésének módjáról – válaszolta kérdéseinkre Szimáné Tóth Erzsébet. Elmondta azt is, hogy kezdeményezésére három közmunkás lakossági aláírást gyűjt, nyomatékosítandó az önkormányzat kérését a vízműhöz: rossz a víz minősége, jót szeretnének.

– Sérülékeny vízbázisú területen a víz magas vas-, arzén- és nitrittartalma miatt, két ütemben, hátrányos helyzetű települések körében valósítottuk meg az észak-hajdúsági ivóvízjavító programot – ezt Tasó László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő válaszolta arra a kérdésünkre, hogy tud-e az újlétaiak ivóvízpanaszáról, illetve eljárt-e az ügyben. Szerinte az ivóvíz minden paraméterében jó, ám az íze lehet, más, mint korábban volt.

– Kovács Zsolt –


Új víztisztítási mód

– A belső vezetékhálózatok tisztítása, illetve cseréje nélkül nem garantálható, hogy mindenkinél, minden esetben az élvezeti értéket kedvezőtlenül befolyásoló anyagoktól mentes víz fog folyni a csapból – hangsúlyozta Kálmánné Nagy Mária. A szakember kiemelte: a már felsorolt beavatkozások elvégzése után azonban azonnali vízminőség-javulás várható. Új víztisztítási technológiát telepítettünk – fűzte hozzá –, emiatt változott az ivóvíz kémiai minősége. Ez már nem a „régi” víz, az íze sem lehet ugyanaz.


Szennyezett fogyasztói vezetékek

– Az új víztisztítási technológia beüzemelése után többször érkezett panasz, de főleg a fertőtlenítés utáni íz miatt – tájékoztatott Kálmánné Nagy Mária, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) megyei megbízott üzemigazgatója. Mint folytatta, a társaság vízminőséget illető felelőssége a vízmérő utáni elzáró szerelvényig tart.

– Egy februári közmeghallgatáson kifogásolták a vízminőséget, másnap ellenőriztük az elosztóhálózatot. Megállapítottuk: a gerincvezetékekbe kerülő víz kifogástalan, ezzel szemben az elosztóhálózaton a vas- és mangántartalom emelkedett, mégpedig a vezetékrendszerben több év alatt lerakódott ásványok miatt. Ezért márciusban mechanikai tisztítást végeztünk a gerinchálózatban. Ezt egyébként korábban többször is megtettük. A sárga vízszín nem a víztisztítási technológia hibájából adódik, hanem a fogyasztói belső vezetékhálózatok vassal és mangánnal való szennyezettségéből. Ott, ahol új, jobb minőségűre cserélték a több évtizedes belső vezetékeket, általában nincs probléma. Ahol viszont vascsövek vannak, és azokban hosszabb ideig nem, vagy csak minimálisan mozog a víz, ott a folyamatosan adagolt fertőtlenítőszer visszaoldja a kirakódásokat. A szolgáltató úgy látja, tisztítani kell a belső hálózatot is, ám bizonyos esetekben valószínűleg csak a vezetékek teljes cseréje oldaná meg a problémát – közölte.