Romániai választás – Nemzetpolitikai Kutatóintézet: jó eredmények, alacsony részvétel

Budapest – A Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója szerint jó eredmények születtek a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, az alacsony részvételi arány ugyanakkor aggasztó.

Kántor Zoltán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága hétfői ülésén azt mondta: a magyar képviselet összességében megerősödött annak ellenére, hogy kevesen mentek el szavazni.

Marosvásárhelyt kivéve alapvetően a papírforma jött be. Úgy néz ki, hogy bár a polgármesteri széket nem hódították el, de a helyi magyarság egyre jobban megszervezi magát. Az elindult folyamatok pozitívan értékelhetők – fogalmazott az igazgató.

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzője kiemelte: nincs “protesthangulat” Romániában. Ez is oka az alacsony részvételnek, ami azonban nem kiugróan alacsony – mutatott rá. Megjegyezte: a részvételi hajlandóság négy éve volt különösen magas, s most visszaállt a nyolc évvel ezelőtti szintre.

Kiemelte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) együttműködését. Mint mondta, az RMDSZ eredménye jónak látszik a mostani feldolgozottság mellett. Szatmárnémetiben újra magyar polgármester lesz, sikerült visszaszerezni a tisztséget, ez a legnagyobb fegyverténye a voksolásnak – mutatott rá.

Közölte, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön nem volt kérdés, Gyergyószentmiklóson pedig 80 százalék körüli eredménnyel nyert a magyar jelölt, Kézdivásárhelyen szintén magyar polgármester lesz.

Marosvásárhelyen nem sikerült legyőzni a mostani román polgármestert, ugyanakkor Soós Zoltán, magyar jelöltként az elmúlt 16 év legjobb eredményét érte el, amire lehet építeni a jövőben. Sokan nem számítottak ilyen szoros eredményre – jegyezte meg. A mozgósítás a magyarság körében úgy tűnik jobban sikerült, mint négy évvel ezelőtt – fűzte hozzá.

Kitért arra is: a magyarok román polgármesterre szavazása ugyanakkor a nagyobb városokban továbbra is megfigyelhető, ami azt eredményezheti a jövőben, hogy a magyar jelöltek szereplése gyengébb lesz.

Az idei romániai önkormányzati választásokon a szavazásra jogosult 18 millió 265 ezer polgár 48,4 százaléka adta le voksát: ez elmarad a négy évvel korábbi, 56 százalékos részvételtől. Az első, hétfő délelőtt ismertetett részeredmények a Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmét mutatják, a megyei pártlistáknál a PSD a voksok több mint 39 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok kevesebb mint 33 százalékát kapta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az első – 32 százalékos feldolgozottságú – összesítésben 5,24 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt 0,34, a Magyar Polgári Párt pedig 0,09 százalékon áll.

– MTI –