Romániai népszavazás – Szakértő: marad a feszült viszony a román államfő és a kormányfő között

Budapest, 2012. július 30., hétfő (MTI) – Továbbra is megmarad az eddigi feszült viszony a román államfő és a kormányfő között, a Traian Basescu köztársasági elnök elmozdításáról vasárnap lezajlott eredménytelen népszavazás után – mondta el az MTI-nek Pászkán Zsolt politikai elemző, aki szerint a romániai magyarok számára érdektelen volt a szavazás.

Az elnöki tisztségébe néhány napon belül visszatérő Traian Basescunak továbbra is viszonylag korlátozott lesz a mozgástere, miközben a szociáldemokrata Victor Ponta kormányfőnek pártja népszerűségének csökkenésével kell majd számolnia a következő hónapokban – magyarázta a Romániával foglalkozó szakértő, aki korábban részt vett a Magyar Külügyi Intézet kutatási programjaiban és elemzéseket írt a román belpolitikáról.

Szerinte augusztusban és szeptemberben újabb feszültséget okoz majd Ponta és Basescu között a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének és a főügyésznek a megválasztása. A két megüresedő tisztségre az új személyeket az államfő nevezi majd ki, az igazságügyi miniszter javaslata alapján.

Pászkán Zsolt azt valószínűsíti, hogy a Victor Ponta plágiumügye is folytatódik szeptemberben, és a Bukaresti Tudományegyetem feltehetően javasolni fogja a kormányfő doktori címének megvonását. Ez újabb belpolitikai feszültséget okozhat majd.

A szakértő szerint az ősszel esedékes romániai parlamenti választásokra készülve megmaradhat Ponta magyarellenes retorikája. Ezt az is jelzi, hogy a román kormányfő – szóvá téve a romániai magyarlakta területek alacsony részvételi arányát – a román belpolitikába való beavatkozással vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt, aki a népszavazástól való távolmaradást javasolta a magyar szavazóknak.

Pászkán Zsolt úgy véli, hogy “furcsa lett volna azt várni, hogy nagy számban szavazzanak az erdélyi magyarok, mivel számukra Ponta semmivel sem hitelesebb, mint Basescu”, Szerinte a magyarlakta megyékben a magyarok “politikai szappanoperának” tekintették a népszavazást, amelyen – a részvételi adatokból ítélve – inkább az ott élő, illetve nyaraló románok vettek részt.

MTITovábbi hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek