Romániai népszavazás – A román sajtó szerint folytatódik a belpolitikai háború

Bukarest, 2012. július 31., kedd (MTI) – Nincs nyertese a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazásnak, amely után folytatódni fog a belpolitikai háború – értékelt kedden a román sajtó.

Az Evenimentul Zilei című napilap szerint semmi nem fog változni a belpolitikai háborút illetően, hiszen a referendum után az egyik tábor “technikai-alkotmányos győzelmét” hangoztatja, a másik az erkölcsi győzelmét, és ez így folytatódik majd a 2012 végén sorra kerülő parlamenti választásokig, hiszen sem Victor Ponta miniszterelnök, sem Traian Basescu nem váltható le – írja a kommentátor.

“A 2012-es év teljes mértékben elveszettnek tekinthető a kormányzás szempontjából, amelyet betervezett vagy alkalmi választási kampányok lehetetlenítettek el” – írja a szerző.

A Romania libera című napilap szerint a romániai magyar választók távolmaradásából több következtetés vonható le. A lap cikkírója szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) figyelembe kell vennie a magyar közösség “jelzését”, és ennek hatnia kell az RMDSZ szövetségkötési politikájára is az őszi parlamenti választások után, amikor egy új kormánytöbbség kialakítása lesz a tét.

A szerző szerint az RMDSZ nem hagyhatja figyelmen kívül azt sem, hogy a magyar választók többségének magatartása megegyezett a romániai magyar versenypártok vezetőinek és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a távolmaradásra buzdító felhívásával.

A szerző szerint nem a magyarok távolmaradása volt a döntő tényező abban, hogy nem teljesült a népszavazás érvényességi küszöbe, hiszen egész Erdélyben alacsony volt a szavazási kedv, ami a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) pártjai számára figyelmeztető jel – olvasható a Romania liberában.

Az Adevarul című napilap véleménye szerint az erdélyi és a többi romániai megyében jegyzett részvételi arányok között tapasztalható jelentős különbség azzal magyarázható, hogy az erdélyi megyékben tisztességesebben bonyolították le a népszavazást. A szerző szerint a déli megyékben – ahol kiugróan magas részvételt regisztráltak – falun mozgóurnákkal járták a házakat, hogy minél több személy szavazhasson.

A Gandul című portál szerint az USL által július elején indított “villámháború” kudarca – amelynek Basescu leváltásával kellett volna véget érnie – Victor Ponta és Crin Antonescu politikai tapasztalatlanságának tudható be. A szerző szerint nem lehet villámháborút nyerni az alkotmányos szabályok megszegésével.

MTI