Romániában vitát gerjesztett a dalai láma erdélyi látogatása

A dalai láma romániai látogatása nem politikai, hanem ökumenikus, vallási természetű – közölte Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája a román külügyminisztérium azon szerdai kijelentésére reagálva, amely szerint a román hatóságok nem hívták meg a dalai lámát romániai látogatásra, Bukarest pedig egyetlen Kína létezését ismeri el.

Tőkés közleményében leszögezi: a buddhista vallási vezető nem kérdőjelezi meg az “egy Kína” Románia által vallott elvét. A látogatás ugyanakkor “Kőrösi Csoma Sándor szülőhazájának szól, akit saját “szentjeként” (bódhiszattva) tisztel a buddhizmus“.

A román külügy közleményben sietett leszögezni, hogy Románia elismeri Kína szuverenitását és területi épségét, akárcsak azt, hogy Tibet a Kínai Népköztársasághoz tartozik. A dokumentumban az áll: a román tisztségviselők bármilyen érintkezése a Tibeti autonóm tartomány képviselőivel diplomáciai csatornákon történhet, mégpedig a Románia és a Kínai Népköztársaság közötti kapcsolatok keretében.

A bukaresti Új Magyar Szó napilapnak Niculescu Tóni külügyi államtitkár úgy nyilatkozott: “Bukarest álláspontja évek óta ugyanaz: egyetlen Kína létezését ismeri el. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dalai láma, magánemberként, nem jöhet Romániába”. Az államtitkár nem kívánta kommentálni a közlemény tartalmát, arra azonban emlékeztetett, hogy nem egy európai állam “megsínylette” már a dalai láma látogatásait. “Németország számára például óriási gazdasági veszteséggel járt az, hogy Angela Merkel fogadta a tibeti vallási vezetőt” – magyarázta az Új Magyar Szónak Niculescu Tóni.

A dalai láma szeptember 23-án és 24-én tesz látogatást Erdélyben Tőkés László meghívására. A száműzetésben élő vallási vezető Csomakőröst keresi fel, a tibeti tudományosság megalapítójaként számon tartott és az első tibeti-angol szótár megalkotójának, Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját. Ezt követően Sepsiszentgyörgyön tart nyilvános előadást.

– Független Hírügynökség –