Romániában is ölt a fagy

Öt halálos áldozatot követelt a fagy vasárnap óta Romániában. Helyenként -30 foknál is hidegebb van, enyhülés csak szerdán várható.

A moldvai Galati-on (Galac) két idős ember fagyott meg az utcán, egyikük úgy, hogy elesett és elájult, ám senki nem volt a közelében. Ugyanitt több mint húszat vittek fagyási sérülések miatt kórházba.

Jászvásáron 8 embert – köztük 5 hajléktalant- szállítottak kórházba a testhőmérséklet vészes lehűlése miatt, végtagjaikon szintén fagyásnyomokkal.

Ugyancsak két hajléktalan fagyott meg a Bukaresttel szomszédos Prahova megyében, egyikük vasárnap este, másikat hétfő reggel találták meg.
A hidegnek Aradon is van egy halálos áldozata.

A hőmérséklet helyenként elérheti a -31 Celsius fokot is, felmelegedés a hét közepe felé várható – állítja a román Meteorológiai Szolgálat.

Hargita megyében hétfőn helyenként -24 fokot mértek, de az Ukrajnával szomszédos Kelet-Romániai megyékben is -28 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

Több iskolában tanítási szünet volt, vagy a szokásosnál kevesebb órát tartottak.

Romániában a legnagyobb hideget 1942-ben a Brassó megyei Botfalván regisztrálták, ez -38,5 celsius fok volt. Tavaly február 8-án ezt megközelítette, -36 fokot mértek a Kis Szibériának is nevezett Kovászna megyei Bodzafordulón.