Romanap – Brüsszel társadalmi integrációt sürget

Akt.:
Brüsszel, 2013. április 8., hétfő (MTI) – Döntő lépést sürget az Európai Bizottság a romák társadalmi integrációjában – tudatja hétfői, közös közleményében Viviane Reding, Andor László, Johannes Hahn és Andrulla Vasziliu.

A kommünikében a bizottság a Nemzetközi Romanapon arra szólítja fel a tagállamokat, hogy javítsák az európai romaközösségek körülményeit, mert “sok még a tennivaló annak érdekében tagállami szinten, hogy csökkenjen a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés, s javuljon a cigányok oktatási, egészségügyi, lakhatási és munkaerőpiaci helyzete”.

“A romák integrációja igenis értelmes dolog: a Világbank kutatása szerint a romák teljes társadalmi integrációja egyes országoknak akár évi félmilliárd euró hasznot hozhatna a termelékenység növekedése, a szociális kiadások csökkenése és az adóbevételek növekedése miatt. A romák integrációját nem szabad költségként felfogni, hanem társadalmi befektetésként kell kezelni” – szögezi le közleményében Reding, a bizottság alapjogokért, bel- és igazságügyért felelős luxemburgi alelnöke, Andor, a társadalmi befogadásért felelős magyar biztos, az osztrák Hahn, aki a regionális politikáért felel és Vasziliu, az oktatásért és kulturális ügyekért felelős ciprusi biztos. A politikusok szerint valódi politikai elkötelezettségre van szükség a tagállamok részéről. A roma integrációs stratégiák létrehozása jó kezdet, de ennél többre van szükség – szögezik le a a biztosok.

A bizottság közleményében rámutat, hogy Bulgáriában és Romániában az iskolás korú lakosság jelentős és egyre növekvő hányada cigány; ezekben az országokban a munkaerőpiacra belépő minden negyedik vagy ötödik új ember roma. A brüsszeli testület kitér arra is, hogy Magyarország egyike annak a 12 tagállamnak, amelyek nemzeti integrációs stratégiájukban konkrét összegeket különítenek el a romák integrációját szolgálni hivatott állami feladatokra.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az összesen éves szinten 50 milliárd euróval rendelkező Európai Szociális Alap, Európai Regionális Fejlesztési Alap és Európai Vidékfejlesztési Agráralap is segítheti a nemzeti stratégiák megvalósítását.

A nemzetközi romanapon a fideszes Járóka Lívia, az Európai Parlament (EP) egyetlen roma tagja és Joseph Daul, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője a cigányság társadalmi befogadását az évtized feladatának nevezi.

“A romák társadalmi-gazdasági integrációja lehetséges, kívánatos és szükséges a közös jövőnk szempontjából, az Európai Néppárti Képviselőcsoport pedig továbbra is mindent megtesz ezért e célért” – idézi a francia frakcióvezetőt a néppárti közlemény.

“Jóvátehetetlen hiba volna hagynunk a (romaintegrációs) keretstratégiát felületes látszatintézkedéssé lefokozni, miközben a romák újabb generációját veszítjük el, akik egyre súlyosabb társadalmi kirekesztéssel néznek szembe” – vélekedett a közlemény tanúsága szerint Járóka.

A két politikus szerint a romák életkörülményeinek javítása “erkölcsi parancs az értékek uniója számára”, ugyanakkor hatalmas lehetőség a válságban lévő európai gazdaság növekedésének beindítására is.

Hannes Swoboda, az Európai Szocialisták EP-frakciójának osztrák vezetője a nemzetközi romanapon önálló romaügyi uniós biztosi poszt megteremtését sürgette. “Az Európai Unió egyelőre nem teljesít megfelelően, hogy véget vessen a romákkal szembeni megkülönböztetésnek és kirekesztésnek. Itt az idő, hogy ez megváltozzon” – fogalmaz közleményében az osztrák politikus.

A közlemény tudatja, hogy a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportja az EP-ben tartott eseménysorozattal emlékezik meg a nemzetközi romanapról.

– MTI –