Helyi közélet

2016.04.20. 09:54

Fehérítő hatás

<em>Ha hinni lehet a feljegyzéseknek, 1862-ben e napon, vagyis április 20-án hajtották végre sikeresen először a pasztörizálást, amivel egyúttal a tej későbbi bolti karrierjét is megalapozta a névadó derék francia tudós. Ma persze egészen más gondjai vannak a tejesgazdáknak, mint 150 éve, itthon többek között túlélni próbálnak a külföldi versenytársakkal szemben, akiket – iparági vélekedés szerint – nem kis mértékben segít a hazai, szinte sportszerűen űzött áfacsalás.</em> Szőke Tímea írása.

Ha hinni lehet a feljegyzéseknek, 1862-ben e napon, vagyis április 20-án hajtották végre sikeresen először a pasztörizálást, amivel egyúttal a tej későbbi bolti karrierjét is megalapozta a névadó derék francia tudós. Ma persze egészen más gondjai vannak a tejesgazdáknak, mint 150 éve, itthon többek között túlélni próbálnak a külföldi versenytársakkal szemben, akiket – iparági vélekedés szerint – nem kis mértékben segít a hazai, szinte sportszerűen űzött áfacsalás. Szőke Tímea írása.A termelők azt remélik, ezen a helyzeten javíthat az általános forgalmi adó 5 százalékra csökkentése, ami, úgy tűnik, a sertéshús esetén bevált. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy az áfa mérséklése a tejet (a tojással és a baromfihússal együtt) várhatóan elérhetőbbé, magyarul olcsóbbá teszi majd a boltokban, gyanítom azonban, hogy az igazán komoly hatást a gazdaság – ezúttal szó szerinti – fehéredésétől várja a kormányzat. Különös bukét ad a hírnek, hogy a napokban kezdődött meg az amerikai kitiltási ügyhöz kapcsolódó per a Fővárosi Törvényszéken, amiben az ügyészség azzal vádol valakit, hogy egy cégnek közbenjárást ígért az étolaj áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése érdekében. Majd kiderül, úgy volt-e, mindenesetre azt eddig is tudtuk, hogy Európa legmagasabb áfájától néhányan, például túlságosan élelmes kereskedők kísértésbe esnek. Ennek veheti elejét az áfacsökkentés; ha beválik, végre tiszta tejet önthetünk a pohárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában