Római kori gálya a Dunán

A világ egyetlen működőképes római gályája úszik Budapest felé a Dunán. A németországi Regensburgból indult harci hajó 20 fős legénysége nem római légiósokból, hanem német és osztrák egyetemistákból áll.

A hajó szeptember másodikán köt ki a fővárosban, és a parton akkor egy római tábort is felépítenek, ahol használat közben mutatják majd be a korabeli tárgyakat.

Ezen a hajón már nem marcona római légiósok eveznek a Dunán. A gálya eredetijét Németországban a Rajna mellett találták meg. Olyan jó állapotban maradt, hogy annak mintájára építették meg ezt a mait.

A hajó 20 méter hosszú hajó fából készült. A regensburgi egyetem történész hallgatói építették. Még a vas szegecsek és átkötők is ugyan olyanok mint az 1600 éve épült eredetin. Éppen ezért a hajó ugyanolyan gyorsan megy, és jól fordul.
Bár húsz ember evez egyszerre, azért nehéz a lapátot húzni. Ráadásul még a ritmusra is figyelni kell, mert különben összeakadnak az evezők.

A történészek szerint a folyó magyar szakaszán használtak ilyen gályákat, de eddig még nem találtak hajómaradványokat a búvárok. Az utazó kiállítással arra akarják felhívni a figyelmet, hogy már 1600 éve is élénk forgalom volt a Dunán.