Roma holokauszt – Az LMP a közös felelősségre figyelmeztet

Budapest, 2012. augusztus 2., csütörtök (MTI) – A Lehet Más a Politika az évfordulón tisztelettel hajt fejet a porrajmosban (pharrajimosban) áldozatul esett, összesen közel félmillió ember előtt, akik közül több tízezret Magyarországról hurcoltak el a nácik és csatlósaik – írta a roma holokausztra emlékezve az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Szabó Tímea képviselő.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke felidézi, hogy 1944-ben “ezen a napon pusztította el a hitleri politika tömeggyilkos gépezete az auschwitz-birkenaui haláltábor utolsó cigány származású foglyait”, több ezer férfit, asszonyt és gyermeket, és augusztus 2. a Cigány Világszövetség kezdeményezésére 1972 óta a roma holokauszt világnapja.

A politikus hangsúlyozza, hogy a magyarországi holokauszt előkészítése miatt a két világháború közötti rendszer vezető politikusait, végrehajtásáért pedig a hadsereget, a csendőrséget és a közigazgatást is felelősség terheli.

Az LMP elítéli a gyűlölködés és indulatkeltés minden napjainkban tapasztalható megnyilvánulását – rögzíti a közlemény, amely szerint mindenkit arra akarnak emlékeztetni, hogy a náci népirtást az áldozatok megbélyegzése, kirekesztése és fokozatos jogfosztása készítette elő, és az ellenük irányuló uszítás tette lehetővé. Ez soha többé nem fordulhat elő – írja a képviselő.

Az LMP véleménye szerint Magyarország egyik legnagyobb sorskérdése, hogy képesek leszünk-e vélt és valóságos ellentéteink békés rendezésére. Kérdés, hogy a szolidaritás, az együttműködés, az integráció folyamatai erősödnek-e társadalmunkban, vagy az ellentétek elvadulása, a társadalmi széthullás, az elkülönülés fokozódik – hangsúlyozza Szabó Tímea.

A Lehet Más a Politika meggyőződéssel vallja, romák és nem romák közös felelőssége, hogy mivé teszik Magyarországot. Ha igaz, hogy minden magyar felelős minden magyarért, akkor felelős minden magyar romáért is és viszont – zárul az ellenzéki párt közleménye.

MTI

Címkék: ,