„Rólunk szól, de nem bánt senkit”

„Rólunk szól, de nem bánt senkit”
Debrecen – Szép zenei egymásra találás dokumentuma a PG Csoport és Halmos Béla Megyek a hegyen című közös albuma, melyet pénteken mutattak be az alkotók a sajtónak.

A kiadvány alcíme Dalok, filmen – nem véletlenül, hiszen egy több mint félórás koncertfilmet és három fotóklipet tartalmazó dvd-t rejt a tok, no meg persze külön a hanganyagot is. A közös produkció előzménye a 2008-as debreceni őszi fesztiváli koncert, ahol a PG akusztikus műsorában vendégeskedett hegedűjátékával Halmos Béla; a produkció aztán tavaly decemberben a Római Magyar Akadémián teljesedett ki, s ennek sikerén felbuzdulva az idén januárban az A38-as hajón rögzítették az anyagot.

Hogy a medve meg ne egyen

„Rólunk szól, de nem bánt senkit.” Így vélekedett a kassai dóm sekrestyése, hallván a címadó dalt – idézte fel Jantyik Zsolt, a Csokonai-díjas debreceni rockbanda frontembere. Mint mondta, az erdélyi Galambfalván hallott mondóka ihlette a Megyek a hegyen megírására, a 2004-es népszavazás kapcsán. – Mindenkinek megvan a mondókában szereplő saját medvéje, az embereknek, a népeknek is, és az a kérdés, le tudjuk-e győzni a medvénket, hogy feljussunk a hegyre – hallhattuk az eMeRTon-díjas dalszövegíró szavait.

Elevenség érkezett

Halmos Béla prímás, népzenekutató, a Sebő együttes alapító tagja, táncházmozgalmunk egyik elindítója a lemezen, illetve a közös koncerteken megvalósuló zenei randevúról szólva egyebek közt arról szólt: a táncházmozgalom és a rockzene negyven év után egyaránt létező műfaj. A rock-beat a világon mindenütt elterjedt, mindenütt értik a nyelvét, s egyúttal mindenhol kialakult a nemzeti változata is. Ezzel párhuzamosan a rock és a népzene szintézise ugyancsak több évtizedes folyamat – fejtegette Halmos Béla, majd az albumról szólva, hozzátette: – Jó a szöveg, nem túl bonyolultak a dallamok – s így önmagában is egyfajta népzenei szerepet tölt be. A népzenei hegedülésből pedig elevenség érkezik a muzsikába.

Negyed évszázad

A csapat a közeljövőben tucatnyi alkalommal mutatja be az album anyagára építő műsort; a debreceni közönség a Campus Fesztiválon hallhatja, július 22-én, csütörtökön. Jövőre pedig, mint Jantyik Zsolt előrebocsátotta, 25 éves lesz a PG, színházi produkcióval, nagykoncerttel.