Magyarország

2008.05.19. 13:22

Elkezdődött a Magyar Gárda pere

<p>Budapest - Több tucat rendőr biztosítja a rendet a Fővárosi Bíróság épületénél, ahol hétfő délelőtt 10 órakor megkezdődött a Magyar Gárda pere.</p>

13,00Magyar Gárda - szervezetek is beavatkoznak a perbe

A tárgyalás elején bejelentették, hogy több társadalmi szervezet, illetve magánszemély kíván beavatkozni a perbe.
Bővebben...


2008. 05.19. 11 óra 10 perc :A fotósok egy része kijött a tárgyalásról

Csak negyed órán át használhatták az újságírók a fényképezőgépeket és kamerákat a Magyar Gárda perének második tárgyalási napján hétfőn a Fővárosi Bíróságon. Több fotóriporter már ki is jött a 10 órakor kezdődött tárgyalásról, új emberek nem mehetnek be helyettük. Morvay Krisztina jogász nem jutott be a terembe, kint várakozik a folyosón - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A per

A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte korábban a Magyar Gárda megszüntetését, mert szerintük a szervezet tevékenysége ellentétes számos jogszabállyal, és sérti a cigányság emberi méltóságát az a felvonulás, amelyet a Pest megyei Tatárszentgyörgyön szerveztek 2007. december 9-én.

Március 12-én tartották az első tárgyalást, akkor is nagy volt az érdeklődés, sokan akkor sem jutottak be a tárgyalóterembe. Tömegjelenetek voltak a folyosón, többen pedig azt állították, hogy gárda tagjai igazoltatták a tárgyalásra érkezőket. A második tárgyalási nap előtt már előzetesen regisztráltatniuk kellett magukat az újságíróknak és a látogatóknak, csak így engedték be őket.


A környező utcákban a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint több rabszállító és tűzoltóautó is készenlétben áll. Az újságíróknak és a látogatóknak előzetesen regisztráltatniuk kellett magukat, csak így engedték be őket. A bíróságnál Morvay Krisztina is megjelent, aki állítása szerint próbálta magát regisztráltatni, de egyik listán sem szerepelt. Ennek ellenére végül mégis bejutott az épületbe.

A rendőrség kordonnal zárta le a Markó utcát a Fővárosi Bíróság előtti részen, a Bihari János utca és a Nagy Ignác utca között. Itt már vasárnap este 8 órától megállási tilalmat vezettek be.

A Magyar Gárda felszámolásáért indított polgári peres eljárás második tárgyalási napját tartják hétfőn a Fővárosi Bíróságon, az első tárgyalási nap március 12-én volt. Az újságíróknak és az érdeklődőknek korábban regisztráltatniuk kellett magukat, csak így juthatnak be a bíróság épületébe. Az elzárt területen körülbelül 40-50 rendőr dolgozik. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint három ponton ellenőrizték a regisztrációt: a kordonnál, a bíróság épületének kapujánál és a tárgyalóteremnél.

Morvay Krisztina jogász a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, hogy próbálta magát regisztráltatni, de ez nem sikerült, mivel a neve egyik listán sem szerepelt. A kordonon ennek ellenére átengedték, majd a kapun is be tudott lépni, arra hivatkozva, hogy élni szeretne alkotmányos jogával, és egy másik tárgyaláson venne részt. Morvay Krisztina elmondta azt is, hogy szerinte a nagy tárgyalótermet kellett volna megnyitni a gárda perére, mert ott minden érdeklődő elférne.

Rendbontásról eddig nem érkezett hír.

  • Törvénysértő a Magyar Gárda működése
  • Már hatszáz gárdista tesz esküt
  • A Magyar Gárda tagjai vállalják arcukat
  • Igazságot osztanának a gárdisták
  • Iskolákban is agitál a gárda
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!