Rokonok köszönete, idősek hálája

Érdeklődők a HELPS projekt kerekasztal-beszélgetésén
Érdeklődők a HELPS projekt kerekasztal-beszélgetésén
Debrecen – Otthonukban nyújtanak segítséget a koros embereknek.

A „Helps” nemzetközi projekt keretében 8 országban próbáltak megoldást keresni az öregedő európai társadalom problémájára. Az idős lakosság nagy terhet ró a társadalomra, ugyanakkor a szépkorúak minél tovább szeretnének saját otthonukban élni – fogalmazott Bene Edit, az önkormányzat humán főosztályának főosztályvezetője pénteken a programról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Mint Szabóné Orosz Éva, a Debrecen Városi Szociális Szolgálat vezetője elmondta, a végleges elhelyezés az utolsó állomás, amit megelőzően házi segítségnyújtással nagyban lehet javítani az idősek életminőségét.

– Édesanyámról 2011-ben derült ki, hogy nem lehet hosszú ideig felügyelet nélkül hagyni, mert különben nem veszi be időben a gyógyszereit, vagy ha olyanja van, nem veszi fel a telefont, de ezt a problémát megoldani látszott a szolgálat. A segítők nagyban megkönnyítették az életemet, mert így nem kell amiatt aggódnom, hogy az édesanyámmal történt valami – mondta a házi segítségnyújtásról szólva Petró Emília.

Marosszéki Emese szociálpolitikai szakértő részt vett az önkéntesek képzésében. Ahogy mondta, a kurzusra jelentkezők egyharmada olyan családból érkezett, ahol idős szülők vannak, de tíz olyan jelentkező is akadt, akik mások szülein szerettek volna segíteni.

– A lelkes laikusokból igazi segítők váltak, akik úgy gondolják, hogy most az ő támogatásukra van szükség, nyolcvanéves korukban pedig őket segítik hasonlóképp – fűzte hozzá. Bene Edit ehhez kapcsolódva elmondta, aki pozitívumként éli meg a nagyszülei iránt érzett érzelmeit, az gondoskodó felnőtté válik, ugyanis bárkivel előfordul, hogy beteg, idős embert kell ápolnia a családjában.

HBN-SZM