Robotokkal, kísérletekkel és digitális játékokkal ismerkedtek lányok Debrecenben

A TechCsajok című rendezvénysorozat debreceni eseményén
A TechCsajok című rendezvénysorozat debreceni eseményén - © Fotó: Matey István
Debrecen – A gyengébbik nem számára népszerűsít a műszaki pályákat a „TechCsajok”.

Több mint 400 gimnazista és középiskolás lány vett részt az Agóra Tudományos Élményközpontban csütörtökön megtartott eseményen, amelyen közel húsz vállalat mutatta be a műszaki és természettudományi világ érdekes oldalát. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett, TechCsajok elnevezésű programsorozat célja, hogy felkeltse az ezen tanulmányok iránti érdeklődést a lányok körében.

tc-1

Fotó: Matey István

Köszöntőjében dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a gazdaság gyorsan átalakuló igényeivel indokolta, hogy a következő években a nők egyre szélesebb körű bevonására lesz szükség a műszaki, informatikai és természettudományi területeken. – A következő évtizedek technológiai kihívásainak a magyar gazdaság csak jól képzett szakemberekkel tud megfelelni. A nők innovatív szemléletváltozást is hozhatnak az ipar és a műszaki tudományok számos területén, hiszen adott esetben teljesen máshogy közelítenek meg egy problémát, mint a férfi kollégáik.

Kiemelt terület

A rendezvényen Papp László polgármester elmondta, ha ma állna pályaválasztás előtt, akkor műszaki tanulmányokat folytatna. Felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecen az itt tevékenykedő vállalatokkal és az egyetemmel együttműködve olyan oktatási és munkahely teremtési stratégiát valósít meg, ami a természettudományos és mérnöki pályát választó fiataloknak stabil jövőképet biztosít. Ennek érdekében a város és a felsőoktatási intézmény az elkövetkező években kiemelt fejlesztési területként foglalkozik a mérnökképzéssel.

tc-2

Fotó: Matey István

A rendezvénysorozat minden állomásán – Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Miskolcon – német és magyar vállalatok robotokkal, kísérleti installációkkal, digitális játékokkal és más eszközökkel mutatják be az érdeklődőknek, hogy milyen sokszínű a mai, modern vállalatok műszaki-termelési háttere és termékpalettája.

HBN
hirdetés