Robotok, 3D-s nyomtatás és virtuális valóság: ez mind lesz Debrecenben

Robotok, 3D-s nyomtatás és virtuális valóság: ez mind lesz Debrecenben
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Tudományfesztivált és robotprogramozási versenyt rendeznek a cívisvárosban.

A Science NO Fiction Tudományfesztivál és a FIRST® LEGO® League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat közép-európai döntőjének sajtótájékoztatóján a polgármester, dr. Papp László kiemelte: a szervezők azért választottak minket helyszínnek, mert Debrecen felkerült az „innováció térképére”.

Elmondta: az elmúlt egy hónapban két olyan fejlesztés megvalósítását is bejelentettek itt működő cégek amelyek „ebbe az irányba mutatnak”. Az egyik szerint a National Instrumentsnél a vezeték nélküli adat- és energiaátvitelt fogják kutatni, míg a Richter bővíteni akarja biotechnológiai üzemét, megduplázzák debreceni kapacitásukat. Ahhoz, hogy a kutatás és a fejlesztés tényleg jól működő, kiemelkedő húzó ágazatokká váljanak a cívisvárosban, nagy számban lesz szükség a természettudományok és a robotika iránt érdeklődő fiatalokra. Ez a két rendezvény éppen ezt a célt, az ő érdeklődésük felkeltését szolgálja – vélte dr. Papp László.

A robotépítés alapjai

Dr. Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője a robotprogramozási versenysorozattal kapcsolatban arról beszélt, hogy 2009-ben kezdték el mentor programjukat, amelyhez ezidáig 90 egynéhány iskola csatlakozott. A kezdeményezés keretében több mint 3 ezer gyerek kapott olyan alapképzést, hogy hogyan kell a legót robottá összerakni és hogyan lehet azt programozni.

A csúcstechnikai csodái

A megmérettetésre 7 országból érkeznek csapatok. A feladatokat egy világszervezet állítja össze – ismertette a cégvezető. Arról is beszélt, hogy más vállalatok is képviseltetik magukat akik egyebek mellett például bemutatják, hogyan működik a 3D-s nyomtató és milyen a virtuális valóság. – A cél a legkisebbektől a felnőttekig mindenkinek érdekes programok biztosítása. A kétnapos rendezvényekre a gyerekek és a diákigazolvánnyal rendelkező fiatalok ingyen mehetnek be, a felnőtteknek 500 forintot kell fizetni – ismertette Dr. Ábrahám László.

HBN-OCs