Roberto Scandiuzzi basszus ismét Magyarországon lép fel

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) – A jövő szerdán kezdődő VeszprémFest idén egy teljes operát, Donizetti Don Pasqualéját tűzi műsorára. A címszerepet Roberto Scandiuzzi alakítja, a szerepre eredetileg felkért Ruggiero Raimondi ugyanis egy baleset miatt lemondta fellépését.

 

A szereposztás egyébként változatlan, Donizetti legnépszerűbb, egyben utolsó vígoperájának női főszerepét, Norinát Miklósa Erika játssza, Malatesta doktor Kálmán Péter, Ernesto Horváth István lesz – közölte az MTI-vel a fesztivál sajtómunkatársa. A VeszprémFest zárónapján az Óvárostéren látható félig szcenírozott előadást Káel Csaba állítja színpadra.

Roberto Scandiuzzi sem kevésbé elismert operaénekes, mint Ruggiero Raimondi, a róla szóló méltatások “basso nobileként” emlegetik. Hangjának nemességét igazolja, hogy az elmúlt két évtizedben sikert sikerre halmozott a világ legpatinásabb színpadain, operaházaiban.

Fellépett többek között a Covent Gardenben, a New York-i Metropolitanben, a Scalában, a párizsi operában, a bécsi és a müncheni Staatsoperben, 2005-ben láthatta őt a magyar közönség a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál belcanto gáláján. Érdekes egyénisége miatt a legelismertebb karmesterek kedvence lett, dolgozott például Claudio Abbadóval, Lorin Maazellel és Zubin Mehtával is.

Szülővárosában, Trevisóban kezdte zenei tanulmányait, 1982-ben debütált a milánói Scalában a Figaro házasságában, Riccardo Muti irányításával. Nemzetközi karrierje azonban akkor indul el igazán, amikor Solti György vezényletével Fiescóként lépett színpadra a londoni Covent Gardenben. Repertoárján csak Verdi basszus szerepeiből egy tucatnyi szerepel, de mestere a belcanto művek megszólaltatásának és számos romantikus francia darabban is feltűnik a nemzetközi operaéletben.

Roberto Scandiuzzi 2007-ben, amikor énekesi pályafutásának 25. évfordulóját ünnepelte, a UNICEF kulturális nagyköveti címét is elnyerte.

 

 

baa \ brr \ kpt

 

MTI

Címkék:


További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek