Robbantak a petárdák

Több petárdabaleset is történt szilveszterkor megyénkben. Amint arról a független Hírügynökség összegzése beszámol, egy 35 éves edelényi férfinek három ujját kellett amputálni, egy 12 éves mezőkövesdi fiú pedig nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A rendőrség közlése értelmében a tiltott pirotechnikai eszközökre több mint kétszáz rendőr „vadászott”, ennek eredményeképpen 400 petárdát le is foglaltak, és 29 esetben tettek feljelentést.

Mint az ország egyetlen petárdatűzéről számoltak be a jelentések a miskolciról. Úgy tudni, az erkélyre dobtak be egy úgynevezett kistűzijátékot szombat este hét óra körül – tájékoztatott a katasztrófavédelem -, a tüzes eszköz begyújtotta a polcot, a lángokat azonban gyorsan sikerült megfékezni, nem sérült meg senki.

A megyében történt egy vadászbaleset is az év utolsó napján: Miskolc közelében egy 25 éves férfit lőttek lábon nyúlvadászat közben. A közutakon sem volt tökéletes a nyugalom: egy kazincbarcikai férfi ittasan ült a volán mögé, majd kocsijával lesodródott az útról – életveszélyes állapotban szállították kórházba. További ittas vezetőket is „lekapcsolt” a rendőrség az éjszaka folyamán.

Országos szinte a rendőrség – mint jelentették – nagy erőkkel vette fel a küzdelmet a petárdakereskedelem ellen;

A nagyvilágban is akadt néhány különleges, egyúttal tragikus eset. Dániából jött hír, hogy egy férfi azért került életveszélyes állapotban kórházba, mert petárdát vett a szájába – és az berobbant. Alkohol hatása alatt kérkedni próbált a barátainak… Mások hallás- vagy szemsérülést szenvedtek, akadt, aki a kezét vesztette el, Finnországban tíz embert ápolnak komoly szemsérüléssel. Stockholmban valakit megkéseltek a szilveszteri forgatagban. Londonban 15-en estek ugyanennek a jelenségnek (nem halálos) áldozatául.

A magyar rendőrség 31-ig több mint egymillió darab illegális pirotechnikai eszközt foglalt le akciói során.

Nem ennyire dráma bejelentés érkezett Szegedről: elkaptak egy éhes sajttolvajt, aki egy autóban felejtett trappistára vetett szemet. A rendőrökre – mint a hírügynökségi jelentés fogalmaz – „az éjszakai rohangálásban üdítően hatott az az eset, amelyben egy éhes szegedi férfi egy autóban felejtett sajttömb miatt feltörte a kocsit. Azonban már nem férhetett a sajthoz, mert a tulajdonos több járókelővel elkapta a tolvajt és átadta a rendőröknek.”

BAL