Magyarország

2007.12.13. 09:32

Fejszével és láncfűrésszel estek neki az erdőnek

<p>Sajólád - A sajóládi erdő kiirtása miatt tiltakozik a Tiszántúli Természetvédők Társulata. A szervezet az ügyészséghez és az Európai Parlamenthez fordult az ügyben. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/tiszantuli-kornyezetvedok/cn/boon-news-em_01-20071213-090739"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Tiszántúli természetvédők</B></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Sajóládi erdő 2007.12.13."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Saj_l_di_erd__337__2007_12_13_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Sajóládi erdő 2007.12.13." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A dél-borsodi Sajólád melletti erdő 180 hektárnyi területének 98 százalékát irtották ki azóta, hogy a 275/2004 (X. 8.) Kormányrendelettel az Európai UnióNatura 2000 hálózatába kijelölésre került, mint kiemelt jelentőségű természetmegőzési terület, amely a „20004HUAN Hernádvölgy és Sajóládi erdő” elnevezésű terület legértékesebb tölgy-köris-szil ligeterdő élőhely-típusát alkotta.

Védett állatok is

A sajóládi erdő számos, a magyar természetvédelmi és európai uniós jogszabályok által védett állatfajnak nyújtott menedéket mindaddig, amíg fejszével és láncfűrésszel felszerelt illegális fatolvajok szisztematikusan ki nem irtották. „A magyar természetvédelem történetének eddigi legnagyobb visszafordíthatatlan természetkárosítása következett be a sajóládi erdő kiirtásával – foglamaz a Tiszántúli Természetvédők Társulata.
A szervezett véleménye szerint azért súlyos a helyzet, mert egy állami tulajdonban, állami kezelés, illetve állami védelem alatt álló, s immár három éve az Európai Unió védelmét is élvező kiemelt jelentőségő természetmegőrzési területen következett be ez a példátlanul súlyos természetkárosítás.
Az ügyben jelenleg ügyészségi nyomozás van folyamatban a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata által tett büntető feljelentés alapján a Btk. 281. § (3) bekezdés b) pontjába ütköző jelentős mértékű természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt a Miskolci Városi Ügyészségen. A Tiszántúli Természetvédők Társulata az ügyben petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is annak kivizsgálására, hogy a Magyar Köztársaság illetékes hatóságai miért nem tettek eleget az 92/43/EGK Élőhely-irányelv, illetve a 275/2004. (X.8.) Kormány rendelet által előírt kötelezettségeiknek.

Petíció az EP-hez

A társulat az Európai Parlament Petíciós Bizottságához elküldött petíciójában kiemelte, hogy „az igazságosságba, a megelőzés, az elővigyázatosság, a fenntartható fejlődés elvébe, az Európai Unió jogintézményeibe való hitet erősítené minden magyar állampolgárban az, ha egy igen szigorú és teljes körű vizsgálat eredményeként olyan döntés születne mind a Petíciós Bizottság, mind az Európai Bizottság részéről, amely elősegítené, hogy hasonló mértékű visszafordíthatatlan természetkárosítás soha többé ne következhessen be a Magyar Köztársaság területén, és legalább a Sajóládi erdő 180 hektáros területéből hírmondóként megmaradt mintegy 2 hektárnyi tölgy-kőris erdőrész megmaradhasson a jövő nemzedékei számára„.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!