Rizsköltemények, bivalyderbi, halálbüntetés: egy tartalmas nap Thaiföldön

Akt.:
A látványosságok ingyenesen megtekinthetőek
A látványosságok ingyenesen megtekinthetőek - © Fotó: Kiss Erzsébet
Thaiföld – A thaiföldi tél a déli parton ideális hőmérséklettel várja látogatóit.

A szervezetet jelentősen igénybe veszi az időjárás szélsőségeihez történő alkalmazkodás. Ezért aki teheti, télen melegebb éghajlati viszonyok között keres enyhülést.

Thaiföld, bár meglehetősen távol esik, Európából mégis egyre többen töltenek ott akár több hetet, hónapot is. Az alapvető szükségletekhez (szállás, étkezés) akár ingyen is hozzá lehet jutni azoknak, akik buddhista kolostorokban akarják lecsendesíteni lelküket.

Fejedelmi ételek

A thaiföldi tél a déli parton ideális hőmérséklettel várja látogatóit. A nap bár 30 Celsius-fok körül szórja sugarait már reggel fél nyolctól, de a tenger felől fújó szél enyhíti perzselő erejét. A természet is bőséggel kínálja kincseit. A gyümölcsökből préselt italokkal lehet feltölteni immunbankunkat. Az étkezések fejedelmei a tenger gyümölcsei: halak, rákok, kagylók. A rizsköltemények változatos elkészítése páratlan íz orgiák megtapasztalását nyújtja a gasztronómia ínyenceinek.

A kiadós reggeli után jöhet a barátkozás a természet erőivel. A tenger sós vízében a nap 24 órájában lehet kellemes hőmérsékleten fürdőzni. Hajóval, autóval, motorral kínált utazások során lépten-nyomon elénk tárul a keleti kultúra és szemléletmód mérhetetlen tárháza. A tanításra épülő buddhista elemek egyvelegét tüntetik fel a nemzetközi templomok bemutató helyén, Koh Samuiban. Tették ezt azért, hogy megmaradjon az egyensúly pénzben, hatalomban a kelet-ázsiai országok között, amelyben Thaiföld földrajzilag középen fekszik.


buddhafasor

Fotó: Kiss Erzsébet


Bár a pazar látványosságokért nem szednek belépődíjat, de kitalálták, hogyan lehet a látogatók pénztárcáját megkönnyíteni. Semmi nem kötelező, de önkéntes adomány fejében lehet szerzetesi áldáshoz, karkötőhöz jutni. Harangot bárki kongathat kívánságok mormolása közepette, de ez nem irányulhat anyagi természetű kérdésekre. A haleledelt megfizethető áron lehet a tóba szórni, a gazdagság felénk áramlásának jelképeként.

Állatszeretet és megélhetés

A thai embereknek három szent állatuk van: az elefánt, a kígyó és a hal, amelyeket babonás félelem miatt igyekeznek becsben tartani.


elefb├ębmos

Fotó: Kiss Erzsébet


Az ormányosokat régen harci feladatra használták, mert nem süllyedtek el a lápos talajon, manapság keményen dolgoztatják őket fakitermelésen és az ültetvényeken. A szerencsésebbeket a turisták szórakoztatására idomítják be. A hátukra szerelt alkalmatosságban helyezkednek el az „elefántozást” kipróbálni akarók, de a hajcsár szívesen átadja helyét a bátrabbaknak az állat nyakán. Ekkor a vezető a földön irányítja, és szöges botjával noszogatja megélhetésének forrását az egy kilométeres úton. A szelíd jószágot minden két kör után zuhanyozással hűtik le, vagy ha fáradtnak látják, tovább pihentetik az árnyas fák alatt. A show egyik attrakciója, amikor a gazda jelére az elefánt két lábra áll, ő pedig elkészíti az utas fényképezőgépével az ajándék képeket. Mivel az ormányost szerencsét hozó állatként is kezelik, gyakran hívják esküvői ceremóniára, a hosszú, boldog házasság reményében. Ilyenkor a gazda jelére ormányával átöleli a jegyeseket, váratlan pillanatban pedig még a menyasszony szoknyáját is felbillenti.

Madarat énekeltető verseny

Aki madáridomításra fordítja idejét, keresetforrásra is szert tehet. A természet erre kijelölt stadionjában, oszlopok között kifeszített kötélre helyezik el a versenyeztetők madaruk kalitkáját. A dirigáló bíró sípjelére a madaraknak hét dallamot kell énekelniük meghatározott rövid időn belül. A tulajdonosok jelekkel, kiabálással buzdítják kedvenceiket, mert aki nem tesz eleget a kiírásnak, kiesik a további küzdelemből. A versenyben maradók kis pihenő után, tovább jutnak a következő menetbe, egészen addig, amíg a győztes, illetve gazdája el nem nyeri méltó jutalmát, ami a fogadók nyereségéből jön össze. A vetélkedés idején ugyanis igen nagy pénzeket tesznek fel a szurkolók a győztesnek vélt madárra a lóversenyekhez hasonlóan. Ezért aztán a „madárkafuttatók” igencsak kényelmes körülményeket biztosítanak megélhetésüket és szenvedélyüket biztosító állatkájuknak.


mad├írb├şr├│

Fotó: Kiss Erzsébet


Vízibivaly-derbi

A vízibivaly-derbi korántsem olyan véres, mint a spanyolok bikaviadala. A végső győzelem nem az állat harcképtelenségére irányul, csak a gyávább megfutamítására. Habár a látványosság a tiltott kategóriába tartozik, a hatóságok mégis szemet hunynak az esemény fölött olyannyira, hogy amikor a publikum tudomást szerez az rendezvény időpontjáról, a tömeg rendőri irányítással közelítheti meg a helyszínt. A bajnok bivaly gazdája több millióval lehet gazdagabb, ezért sokan lakásukat, vagyonukat is képesek feltenni a bizonytalanra. A győztes állatot viszont a legpompázatosabb külső díszítés illeti meg. Selyemmel, arannyal díszített ruha, és persze kedvenc eledele.

Biztonság és halálbüntetés

Thaiföldön biztonságban érezheti magát az ember. Minden hotelban van éjjel-nappali biztonsági szolgálat, felfegyverzett örökkel. Kamerák figyelik a közlekedési utakat, éttermi fogyasztókat, fürdőzőket. Csomagokat a pihenő padokon lehet hagyni, senki nem viszi el. Tengerparton, sűrűn látogatott övezetben öles plakátok hirdetik: tilos a drogfogyasztás, börtönbüntetés jár érte. A forgalmazókat pedig halálbüntetéssel sújtják. Ezen kívül még két cselekedetért jár halálbüntetés, az éjjel elkövetett gyilkosságért, mert ezt kiterveltnek minősítik, és a nappali emberölésért. Az elítélt börtönbe kerül, és az ottani sorsa hozzátartozói kezébe kerül. Amennyiben nem kap pénzt családjától, éhen és szomjan hal, az állam nem gondoskodik róluk adózói pénzekből. Nyolc éve nem történt ugyan kivégzés, de ha végrehajtanák, ennek módja, injekció, vagy fegyver általi halál.

– Kiss Erzsébet –


Úti tippek

  • Thailand valutájának pénzegysége a Bath (THB), amely száz satangra váltható.
  • Huszonnyolc napon túli tartózkodáskor vízumköteles ország. Az útlevélnek a visszaindulástól számított hat hónapig kell érvényesnek lennie. Védőoltás nem szükséges. A határon kapott vámnyomtatványt a visszautazásig meg kell őrizni.
  • Palackozott ivóvizet még fogmosásra is érdemes használni, ezért a szállodákban ingyen biztosítják a vendégeknek.
  • A királyi családot a legnagyobb tisztelet övezi, képeik a legtöbb helyen láthatók. Vallási szentélyekben, templomokban a felsőtestet takarni kell, rövidnadrág viselése is tilos, és a legtöbb helyen a cipőket is kint kell hagyni.
  • Az egészségügyi ellátás biztonságos és magas szintű kórházakban, klinikákon. Külön biztosítás természetesen ajánlott, külön, vagy bankkártyához kapcsolódóan.
  • A vásárlás külön kategória, a nagyobb üzletekben szabott árak vannak, egyéb helyeken érdemes az alkudozás fortélyait használni.

Címkék: , ,hirdetés