Őrizetbe vették Zelenák Tibort, Mesterházy Ernőt és Regőczi Miklóst

Gyanúsítotti kihallgatásuk után a rendőrök őrizetbe vették a BKV-nál folyó nyomozás során a férfiakat.

Tóthfalusi György, Horváth Éva és Mátay László szabadlábon védekezhet. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy szerda délután a hat meghallgatott emberből hármat őrizetbe vettek.

A gyanúsítottak irodáiban, lakásain tartott házkutatásokkor szerdán több tanácsadói szerződést, BKV-val kapcsolatos dokumentumot, illetve számítógépeket foglaltak le a rendőrök szerdán.

A gyanúsítotti kihallgatások véget értek, a nyomozók őrizetbe vették R. Miklóst, Z. Tibort valamint M. Ernőt – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A három férfi előzetes letartóztatását kezdeményezik a Fővárosi Főügyészségnél. H. Éva, M. László és T. György szabadlábon védekezhet – tették hozzá.

A gazdaságvédelmi nyomozók hat emberrel közöltek újabb gyanúsításokat szerdán a BKV-val kapcsolatos büntetőeljárásban. Hárman közülük már régebb óta gyanúsítottai a BKV-ügyeknek, hárman pedig szerdán kerültek először a nyomozók elé. A gyanúsítottak között van Tóthfalusi György, a BKV egykori igazgatósági elnöke, Regőczi Miklós volt értékesítési és kommunikációs vezérigazgató helyettes, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető, Horváth ÉvaHagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes egykori sajtósa – Mesterházy Ernő, az egykori Kormányzati Koordinációs Központ irodájának volt vezetője és Mátay László, egy kommunikációs cég vezetője.

A rendőrség szerint Regőczi Miklós és Zelenák Tibor felesleges illetve indokolatlan szerződéseket kötöttek az amúgy is veszteséges BKV nevében. Regőczi Miklóst emiatt hűtlen kezeléssel, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Regőczi Miklós 12 céggel kötött szerződéssel 81 millió, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 milliós kárt okozott a gyanú szerint a BKV-nak.

A nyomozók ismételten gyanúsítottként hallgatták ki Horváth Évát, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók szerint a nő szándékosan rávette a volt BKV-s vezetőket, hogy szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére kössenek szerződéseket.

Mátay László egy külsős cég vezetőjeként lett bűnsegéd hűtlen kezelésben. A gyanú szerint segített a meggyanúsított BKV-s vezetőknek vagyonkezelői kötelességük megszegésében, és 27 milliós kárt okozott.

Tóthfalusi György a gyanú szerint felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítható, a többiekhez hasonló módon rávette a volt BKV-s vezetőket, hogy megszegjék a vagyonkezelői kötelességüket.

Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a gazdaságvédelmi nyomozók Mesterházy Ernőt is. Ő is állítólag indokolatlan szerződések megkötésére vette rá a BKV egykori vezető munkatársait.

A BKV szerdai közleménye szerint téves az a sajtóinformáció, hogy Mesterházy Ernő a BKV Zrt. igazgatósági tagja volt korábban.

A BKV-ügyekben tovább tart a nyomozás, mind a tanácsadói és vállalkozói szerződések, mind pedig a korábban kirobbant végkielégítési ügyekben, vagy Horváth Éva állítólag jogosulatlan foglalkoztatása ügyében is. A szerdán is kihallgatott három régi és három új gyanúsítotton kívül a különböző BKV-s ügyekben gyanúsított még Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató, Bolla Tibor jelenlegi gazdasági igazgatóhelyettes és egy adminisztrátornő. Egy vesztegetési ügy kapcsán a BKV volt jogi igazgatója gyanúsított, illetve keresik még az informatikai igazgatót. Szintén gyanúsított Antal Attila egykori BKV-vezérigazgató, aki házi őrizetbe került. Előzetes letartóztatásban egyelőre Szalainé és a volt jogi igazgató vannak.