Rituálisan vágják a húst a szarvasi üzemben a muszlimoknak

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: mirror.co.uk
Szarvas – A „halal” fogalma az iszlám jog szerint azt jelenti: megengedett, törvényes.

Alapos mosakodás, majd imamondás után vágják le a szarvasi Gallicoop Zrt.-nél azokat a pulykákat, amelyeket úgynevezett halal húsként értékesítenek. A halal olyan élelmiszert jelent, amelynek fogyasztása a muszlimok számára megengedett. A Gallicoop egyre több rituális halal húst készít, mert Nyugat-Európában is növekszik az ilyen termékek iránti kereslet.

Halal hús

A „halal” fogalma az iszlám jog szerint azt jelenti: megengedett, törvényes. Élelmiszerekre vonatkoztatva olyan élelmiszereket jelent, amelyek fogyasztása a muszlimok számára megengedett – közölte a hazai pulykapiacon vezető szerepet betöltő Gallicoop Zrt., amely egyre több ilyen húst állít elő. A halal hús nemcsak azt jelenti, hogy maga az állat húsa megengedett, hanem azt is, hogy az iszlám törvényeinek megfelelően vágták le. Az iszlám nem engedi meg az olyan húst, amely felett nem hangzott el Allah neve. Éppen ezért az iszlám vágási módszere a Koránon és a Szunnán alapul. Szigorú előírások szerinti, alapos mosakodás után először imát mondanak, majd elvágják az állat nyaki ütőereit és kivéreztetik.

Áldást adni

Vágás közben is áldást kell adni ahhoz, hogy a hús utána halalnak minősüljön. A Gallicopnál tavaly 116 százalékkal emelkedett a rituálisan vágott hús mennyisége a 2014-es évhez képest. A cég minden második héten vág halal húsokat, és jelentős mennyiségű készresütött, panírozott húskészítményt is gyárt ilyen előírások betartásával, nemzetközi független kontroll szervezet ellenőrzése mellett.

HBN
hirdetés