Rituális áldozati szertartás a múzeum előtti parkban

Akt.:
Rituális áldozati szertartás a múzeum előtti parkban
© Fotó: Matey István
Debrecen – Képeink segítségével a Norde Gard csoport szombati bemutatójára kalauzoljuk el olvasóinkat.

Különleges tematikus napra invitálta a történelem rajongóit a Déri Múzeum szombaton. A múzeum tárlatához kötődő „Barbárok” a múzeumban elnevezésű program alatt többek között történelmi előadásokon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, szarmata és germán rituálékon, valamint fegyver- és viselet bemutatókon nyerhettek betekintést a korabeli mindennapokba az érdeklődők.

norde1Fotó: Matey István

A műsor részeként a Norde Gard, más néven Északi Gárda rituális áldozati szertartást mutatott be a Déri téri parkban. A korábban más csoportokban hagyományőrzéssel foglalkozó, a történelmi hagyományok megőrzése és továbbadása iránt elkötelezett és elhivatott emberekből álló közösség célja a X–XI. századi északi zsoldos harcosok megjelenítése, leginkább a kijevi rusz harcosaira, a vikingekre és Szent István király testőrségére koncentrálva. Fő profiljuk időközben kiegészült a népvándorlás-kori VI. századi kárpát-medencei történelem megjelenítésével, ahol a kárpát-medencei germán népek, különösen a gepidák és a longobárdok kultúráját és hadászatát szeretnék megismertetni a közönséggel, de foglalkoznak az ókori germánság megjelenítésével is.

Szeretnék, ha az érdeklődők testközelből szemlélhetnék meg ezeknek a népeknek a mindennapi életét, szokásait, küzdelmeiket, hogy egy hitelesebb történelmi kép alakuljon ki bennük az említett korszakokról.

HBN