Ritmikus gimnasztika Eb – Minden döntőt az oroszok nyertek

Akt.:
A győztes orosz Dina Averina (k), a második helyezett bolgár Katrin Taszjeva (b) és a harmadik helyezett bolgár Nevjana Vladinova a 33. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság szalag szer eredményhirdetésén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. május 21-én.
A győztes orosz Dina Averina (k), a második helyezett bolgár Katrin Taszjeva (b) és a harmadik helyezett bolgár Nevjana Vladinova a 33. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság szalag szer eredményhirdetésén a Papp László Budapest Sportarénában 2017. május 21-én. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest – A kombinált csapatverseny után a vasárnapi szerenkénti döntőket is az oroszok nyerték és a junior együttes kéziszercsapatok mezőnyében is ők végeztek az élen a Papp László Budapest Sportarénában rendezett ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon.

A szerenkénti döntőkben a mezőny egyetlen felnőtt világbajnokának, az egyéni csapatversenyben kétszeres aranyérmes Alekszandra Szoldatovának meglepetésre egyetlen elsőség sem jutott. Karikával és szalaggal Gyina Averina, labdával és buzogánnyal pedig ikertestvére, Arina bizonyult a legjobbnak.

Az eredményhirdetés előtt Arina Averina elmondta, nagyon elégedett a teljesítményével, minden szerrel tudása legjobbját nyújtotta.

“Önmagában az is óriási teljesítmény, hogy Európa-bajnok lettem, nagyon büszke vagyok arra, amit most elértem. A buzogányarany kicsit meg is lepett, mert az utolsó pillanatban tudtam meg, hogy indulok ezzel a szerrel” – nyilatkozta.

Hozzátette, az ikertestvérével nem egymás ellen versenyeznek, sőt mindig támogatják egymást. “Ebben a sportágban elsősorban saját magunk ellenfelei vagyunk” – mondta Arina Averina.

Az oroszok egyéniben három ezüstérmet is szereztek.

A junior együttes kéziszercsapatok vasárnapi döntőjében Oroszország mögött Olaszország és Izrael végzett a második és a harmadik helyen. Az Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Juhász Anna, Várkonyi Dea összeállítású magyar válogatott a pénteki és szombati eredmények alapján a tizedik lett a selejtezőben, így nem jutott be a fináléba.

A kombinált csapatversenyben a magyarok az előkelő nyolcadik helyen zártak szombaton, egyéniben pedig Kis Alexandra szerepelt a legjobban, aki buzogánnyal a 11. helyen végzett a selejtezőben, illetve az összetettbeli 15. helyezésével kvótát szerzett a spanyolországi Valladolidban sorra kerülő jövő évi egyéni Európa-bajnokságra.

A kontinensbajnokságot lezáró látványos gála után Georges Guelzec, az Európai Torna Szövetség (UEG) elnöke pozitívan értékelt. “A Magyar Torna Szövetség és a helyi szervezőbizottság igen magas szinten szervezte meg az Európa-bajnokságot. Ilyen csodálatos versenyt rendezni egy ilyen nagyszerű helyszínen nem kis teljesítmény, mindenkitől kizárólag pozitív véleményeket hallottunk. Ezzel nagyon elégedett vagyok” – közölte a sportvezető.

Eredmények, döntők:

egyéni:

karika:

1. Gyina Averina (Oroszország) 18,200 pont
2. Alekszandra Szoldatova (Oroszország) 18,150
3. Linoy Ashram (Izrael) 17,975

labda:

1. Arina Averina (Oroszország) 18,850 pont
2. Szoldatova 18,125
3. Alina Harnaszko (Fehéroroszország) 17,550

buzogány:

1. A. Averina 19,075 pont
2. Gy. Averina 19,000
3. Ashram 17,750

szalag:

1. Gy. Averina 17,625 pont
2. Katrin Taszjeva (Bulgária) 17,150
3. Nevjana Vladinova (Bulgária) 16,975

junior együttes kéziszercsapat:

1. Oroszország 16,950
2. Olaszország 16,700
3. Izrael 16,600

szombati eredmény:

kombinált csapatverseny:

1. Oroszország 182,175 pont
2. Fehéroroszország 171,450
3. Bulgária 170,300
…8. Magyarország 152,050

– MTI –