Ritkítják a vérszívókat

Tiszacsegén és Egyeken június 24-én gyérítettek
Tiszacsegén és Egyeken június 24-én gyérítettek - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hajdú-Bihar – A szúnyoggyérítő szerek az emberre és a melegvérű állatokra nem veszélyesek.

Ma elkezdődik a szúnyoggyérítés Debrecenben is – közölte az irtást koordináló megyei katasztrófavédelem. Az akció ütemezési tervének tanulsága szerint július 1. és 4. között a levegőből végzik a légi kémiai gyérítést a megyeszékhelyen, minden nap mintegy 1250 hektáros területen. Július 5-én és 6-án pedig földi kémiai irtás folyik majd 2800 hektáron.

Csúszás volt

Mint Madai Petra szóvivő írta, az akció az előző héten kezdődött, a kedvezőtlen időjárás azonban némiképp akadályozta a munkát, volt, hogy az erős szél miatt nem tudtak felszállni a repülőgépek. A gyérítést végző konzorcium arra törekszik, hogy az ütemtervhez képest kialakult csúszást a hét végén behozza.

Több módszert alkalmaznak

– A kifejlett szúnyogokat légi járműről, úgynevezett finomcseppes eljárással permetezik, ilyenkor az irtószert apró cseppekre bontva juttatják ki. Földi irtás esetében jellemzőbb a melegködképző-generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül el a kezelt területen. A felhasznált irtószereket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, a hatóanyagok közös Európai Uniós listája alapján. Az irtószerek emberre és melegvérű állatokra nem ártalmasak, a méhekre azonban igen, ezért az önkormányzatok a náluk bejelentkezett méhészeket idejében értesítik a gyérítésről, hogy időben el tudják zárni méheiket – tájékoztatott Madai Petra. A közlemény szerint a szúnyoggyérítésnél is tartózkodni kell attól, hogy közvetlen kontaktusba kerüljünk a kezelést végző járművekkel, irtószertartályokkal, magával a szerrel. Ha utóbbi mégis bekövetkezne, a bőrfelületet alaposan meg kell mosni szappannal.

Az önkormányzatoknak van lehetőségük irtást, vagy a kezelés ismétlését igényelni. Ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyfélszolgálatán és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság e-mail címén lehet megtenni.

Országszerte több mint 132 ezer hektáron irtanak a hét folyamán. A központi szúnyoggyérítés második hetében légi kémiai kezeléssel 85 ezer, földi kémiai technológiával pedig 38 ezer hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek, biológiai gyérítést pedig közel tízezer hektáron alkalmaznak.

HBN