Ritkább lett a Mácsai utcai fasor

Kivágták a fák nagy részét a Mácsai Sándor utcában
Kivágták a fák nagy részét a Mácsai Sándor utcában - © Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – A tervek szerint 31 oszlopos gyertyánt ültetnek majd a kivágott 25 fa helyére.

Kivágták a Széchenyi és az Arany János utcákat összekötő, Mácsai Sándor utcai fák nagy részét. Információink szerint az utca lakóinak egy része korábban írásos petíciót nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz azért, hogy erre sor kerüljön. A helyhatóság tájékoztatása szerint ezt követően lakossági fórumot tartottak erről, melyen a megjelentek támogatták a rekonstrukciót.

mfa

Fotó: Orosz Csaba

A Mácsai utcában összesen 25 fát távolítottak el. A beavatkozást azzal indokolták, hogy nagyon vegyes volt a faállomány, elsősorban japán akácok, nyugati ostorfák és részben maguktól gyökeret vert bálványfák nőttek túlságosan nagyra és összevissza. A polgármesteri hivatal tervei szerint ezek pótlására 31 oszlopos gyertyánt ültetnek majd az utcába, és füvesíteni is akarnak. Kuhn András főkertész erről ősszel azt mondta, hogy így 5-10 év múlva nagyon szép, egységes utcakép alakul ki.

A kivágás során feldarabolt hasznosítható faanyagot a Dehusz Nonprofit Kft. telephelyére szállították, ahonnan a szociális tűzifaosztás keretében rászorulóknak juttatják el. A gallyak kijelölt lerakóhelyre kerültek.

HBN–OCs