Ritka zenei élmények Debrecenben

Tajvani növendékek is részt vesznek – Cheng-Hung Tsai és Mu-Di Wu személyében – Kapás Géza hegedűművész kurzusán
Tajvani növendékek is részt vesznek – Cheng-Hung Tsai és Mu-Di Wu személyében – Kapás Géza hegedűművész kurzusán - © Fotó: ymsa.unideb.hu
Debrecen – Először játszott Lencsés Lajos világhírű oboaművész Liszt-darabot Debrecenben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, ahol ugyanaznap fiatal tajvani hegedűsök is bemutatkoztak.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tizenhatodik alkalommal megrendezett nyári mesterkurzus- és koncertsorozat művésztanárai a rendezvény történetében korábban még nem hallható zenei csemegékkel lepték meg a közönséget július 20-án: Kapás Géza hegedűművész tajvani tanítványait készítette fel debreceni hangversenyükre, Lencsés Lajos oboaművész pedig az esti fafúvós gálakoncerten elsőként játszott Liszt Ferenctől a hangversenynek helyt adó Liszt teremben – tudatta az akadémia.

Cheng-Hung Tsai és Mu-Di Wu a Kölni Zeneművészeti Főiskolán lettek Kapás Géza növendékei, akik Bach, Bartók és Csajkovszkij darabokat egyaránt előadtak első magyarországi koncertjükön.

„A nyári akadémia hegedű mesterkurzusa a tajvani és magyar hallgatóknak is kiváló fejlődési lehetőség: az itthoni fiatalok megismerhetik egy távoli ország zenei kultúráját, a két tajvani fiatal pedig máris jobban játssza Bartókot, mióta magyarokkal barátkozik” – fogalmazott Kapás Géza, aki tizenkét hallgatónak tart hegedű-mesterkurzust.

A Stuttgarti Rádiózenekar szólóoboistája, Lencsés Lajos az előző nyári akadémiákon érlelte magában a gondolatot, hogy Liszttől játsszon Debrecenben, amire a zeneszerző halálának 130. évfordulója teremtett alkalmat. Liszt Ferenc mélybe rántó Gyászgondoláját az itáliai Velencében, Wagner halálos ágyánál írta zongorára – olvasható a híradásban. Lencsés Lajos oboaművész játékát Váradi Judit zongoraművész tette teljessé.

A fafúvós gálán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistája, Szatmári Zsolt klarinétművész, ifj. Duffek Mihály zeneszerző és fagottművész, valamint kürtön Börzsönyi Máté és Richter Edit zongoraművész mutatták be Max Bruch románcát, Kovács Béla, ifj. Duffek Mihály és Lickl János darabjait.

HBN
hirdetés