Helyi közélet

2008.09.22. 08:48

Egy fürt is csodákra képes

<p>Itt az ősz, és vele együtt a szőlőszezon. A piacokon nem találni olyan árust, aki ne kínálná az ősz legfontosabb gyümölcsét, amely szervezetünk szempontjából is az egyik legértékesebb.</p>

Létfontosságú vitaminokatB1, B2, C – és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak napi optimális tápanyagszükségletünk fedezéséhez. Jó hatással van a bélműködésünkre, magas víztartalma miatt segíti a folyadékpótlást.

Fokozott szellemi és fizikai igénybevétel esetén a szervezetünknek több glükózra van szüksége. Ez a vegyület legtisztább formában a szőlőben fordul elő. Az ásványi anyagok közül a szőlő gazdag foszforban és káliumban, valamint található benne kálcium, nátrium, magnézium, kevés növényi vas és cink is.

Bélrésze 50 százalékban olajat tartalmaz, abban nincs koleszterin, telítetlen zsírsav tartalma pedig jelentős mennyiségben linolsavból áll. Ezáltal segít megvédeni az agyat és az idegrendszert, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületigyulladásuk, visszértágulatuk, vagy aranyerük van.

 

Napi egy pohárral

A szőlőt a kozmetikában is sikeresen alkalmazzák. Számos arckrém alapanyaga, hiszen széppé és feszessé varázsolja a bőrt.

Természetesen nemcsak egészséges, frissítő, könnyen emészthetőgyümölcsként, hanem a borászat legfontosabb alapanyagaként is fontos szerepet tölt be évszázadok óta.

Jó minőségű, tiszta, valódi szőlőborból napi egy pohárnyi egészségére válhat mindenkinek. A mértékkel elfogyasztott nemes borok szívvédő, étvágyjavító, egészségmegőrző hatása ma már bizonyított.

Gazdag tápanyagforrás

A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható szőlőcukrot tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható a vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is.

Maga a gyümölcshús rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlő tisztítja a veséket, a húgyhólyagot, ezzel csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.

Egyik alkotóeleme gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Emellett védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól és ennek következményétől, vagyis az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában