Helyi közélet

2013.08.28. 19:06

"Csodák", tüzek és püspökök

Debrecen - A turisztikai fejlesztés nyomán olyanná válhat a Nagytemplom Debrecennek, mint a Dóm Milánónak.

Debrecen - A turisztikai fejlesztés nyomán olyanná válhat a Nagytemplom Debrecennek, mint a Dóm Milánónak.

Bár kivitelezője még nincs a mintegy 960 millió forintos beruházásnak, a Tiszántúli Református Egyházkerület vezetésének természetesen határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen ütemben kellene munkáknak zajlania ahhoz, hogy a gyülekezet életét a legkevésbé zavarják, s mégis elkészüljön a Nagytemplom felújítása és átalakítása jövő májusra. Mint Oláh István, a Nagytemplom lelkésze a Naplónak vázolta, szeretnék, ha október elején a külső munkákkal kezdene majd a győztes pályázó, s még a rossz idő beállta előtt elvégezné a vakolat és a tetőzet megújítását.

Bírják a falak

– Ezzel párhuzamosan a padlástér és a tornyok belső munkálatai is megkezdődnének. A nyugati, most is látogatható torony megújul, a keleti pedig egy lifttel kibővítve látogathatóvá válik – kezdett a részletek ismertetésébe, megnyugtatva: a templom a statikai vizsgálatok alapján teljesen alkalmas a nagyszabású tervek megvalósítására, mivel az elődök a szükségesnél sokkal vastagabb falakat építettek, melyek nemcsak a hat tonnás harangot, de akár egy liftet is könnyedén elbírnak. A lelkész hozzátette: az már sokkal érdekesebb feladat a mai szakembereknek, hogy olyan kilátót tervezzenek a Nagytemplom tetejére, ami nem a tetőn nyugszik, hanem a falak tartják.

– A timpanon mögött lesz kialakítva az a terület, ahonnan a látogatók a szabad ég alatt is megtekinthetik a főteret, illetve a tornyok tető felőli oldalát, míg alattuk a közel ezer négyzetméteres padlástérben szintén tömeg kavarog majd – utalt a két új kiállítótérre.

További részletek a Napló csütörtöki számában!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában