Riportok az előző rendszerről

Ötven videós-riportot készítenek a 2011-es tanév végéig a Svetits katolikus gimnázium diákjai olyan emberekkel, akik tevékenyen részt vettek az 1939-1990-ig terjedő időszak kiemelkedő történelmi eseményeiben, vagy az akkor történtek meghatározó változást hoztak a riportalanyok életébe.

Ezekből a rövid filmekből a legjobbaknak később esélyük lesz bekerülni az oktatási tárca egy ilyen tematikájú válogatásába, melyből történelemórákon vetítendő oktatófilmet készítenek a szakemberek.

 – Ez a projekt, nemcsak a rendszerváltás előtti történelem megismerésében segíti a lányokat, de a kisfilmek elkészítéséhez szükséges technikai tudást is elsajátíthatják, hiszen nemcsak kérdezik az alanyokat, de a felvételeket is ők készítik, a filmeket is ők vágják majd meg – tájékozatott Tircsi Richárd, a Svetits gimnázium projektfelelős tanára. Elmondta, az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán (több középiskolával egyetemben) tíz millió forintot nyertek a technikai feltételek megteremtésére, s a filmek elkészítésére. HBN