Rio 2016 – Várhatóan Nagy Péter képviseli a magyar súlyemelést az olimpián

Budapest – Egy férfiversenyző – jó eséllyel Nagy Péter – képviselheti a magyar súlyemelést a riói ötkarikás játékokon, a szombaton zárult norvégiai olimpiai kvalifikációs súlyemelő Európa-bajnokság eredményeképpen.

A szegedi ólomsúlyút is felvonultató férficsapat, amelynek a legjobb hét között kellett végeznie Fördében, negyedik lett, a tizedikként végzett női együttes ugyanakkor nem szerzett kvótát.

“Pontosan azt kaptuk az Eb-n, amit vártunk. Én kilencvenkilenc százalékot mondtam előzetesen arra, hogy a férfiak kiharcolják a kvótát, száz százalék lett belőle, elsősorban Gyurkovics Ferencnek, Nagy Péternek és Soóky Zoltánnak köszönhetően. Nagyon szépen teljesített a csapat” – mondta Dobos Imre, a hazai sportági szövetség (MSSZ) elnöke az MTI-nek vasárnap.

Az elnök hozzátette, hogy a nemzetek pontversenyében kiérdemelt negyedik helyhez a 46 éves masters-versenyző, Nagy Noel 18 pontja is kellett, és dicsérte a felnőtt világversenyen most bemutatkozó 17 esztendős Kerekes Balázst is.

A nőknél öt csapat eleve verhetetlennek tűnt, a még kvótát érő hatodik helyért pedig öt gárda – benne a magyar – versengett nagyjából azonos eséllyel.

“Húsz százalék volt a sanszunk, és fiatal, küzdőképes csapatunk helytállt. Rengeteg egyéni csúcs született, nem sokon – 14 ponton – múlott, hogy mi legyünk a hatodikok, és ne tizedikként zárjunk. Minden dicséret megilleti a lányokat is” – mondta Dobos Imre.

A kérdésre, hogy az egyetlen riói kvótát ki kapja a férfiválogatottból, az MSSZ elnöke azt válaszolta, hogy az utolsó pillanatig szeretné, ha kivárnának a jelöléssel.

“A szövetségi kapitány és az edzőbizottság javaslata alapján az elnökség dönt. Elsősorban a plusz 105 kilogrammos kategóriában összetettben hatodik, így a mieink közül a legjobb helyen végző Nagy Péter jön szóba, de Soóky is nagyon jó volt. Végleges döntés júniusra várható” – mondta.

– MTI –