Helyi közélet

2009.01.07. 12:08

A tehetségekkel törnek ki

<p>Debrecen – A Debreceni Egyetem gazdálkodása stabil, és abban bíznak, hogy tovább erősödik. Új kezdeményezésként vezetik be a Debreceni Egyetem napját: február első szombatját töltik meg jelentős szakmai és kulturális programokkal.</p>

– A fejlődés számszerű adatai mellett egyre inkább a figyelem előterébe kerülnek a minőségi követelmények – utalt az előttük álló időszak meghatározó mércéjére Fésüs László rektor, amikor kedden vezetőtársai körében újságírókkal találkozott, hogy az elmúlt évről, s a tervekről essen szó.

Maradva mégis a számoknál: azok igen „erősek”. A Debreceni Egyetemnek ugyanis nagyobb a költségvetése (70 milliárd forint), mint például Debrecen önkormányzatának tavalyi büdzséje (59 milliárd).

A hallgatók összlétszáma 33 ezer, több, mint amennyien a megye második legnagyobb városában, Hajdúböszörményben (32 ezren) laknak. A intézmény tulajdonosként harminc gazdasági társaságban érdekelt, 13-ban többségi hányaddal.

Mindez, s az itt nem említett nagy számok önmagukban az ország egyik vezető egyetemévé emelik a debrecenit. A jövőt a hallgatók növekvő teljesítménye, a tehetségek gondozása, a kutatási sikerek, az innovatív fejlesztések jelentik – derült ki egyebek mellett a beszélgetésből.
Tavaly minden korábbinál több hallgatót, 7540-et vettek fel, több mint négyszázat angol nyelvű képzésre. Együttvéve már kétezret meghaladó a nem magyar állampolgárságú diákjaik száma.

Napjainkban 59 alapszak mellett 52 akkreditált mesterszakkal rendelkezik az egyetem. Kiemelt feladatnak tekintik a mesterképzésre történő beiskolázást – hangoztatta Fésüs László. Kiemelte azt is, hogy az operatív programokban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől eddig több mint 10 milliárd forint támogatást nyertek el.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak továbbá a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari klaszternek, amelyet az egyetem, a megyei kereskedelmi- és iparkamara, valamint a város közösen létrehozott cége nyújtott be országos akkreditálásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában