Rio 2016 – Megerősített konzuli szolgálattal készül az olimpiára a KKM

Budapest – A magyar konzuli szolgálat az augusztusi riói olimpiai játékok idején megerősített létszámban lesz jelen a városban, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson az arra rászorulóknak – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban.

Emlékeztetnek: Rio de Janeiro augusztus 5. és 21. között olimpiai, szeptember 7. és 18. között pedig paralimpiai játékoknak ad otthont. Magyarország a hagyományoknak megfelelően népes küldöttséggel vesz részt a játékokon, és jelentős számú magyar szurkolóra is számítanak.

Mint írják, a brazíliavárosi nagykövetség ideiglenes konzuli irodájának munkatársai mindenekelőtt elveszett vagy utazásra alkalmatlanná vált úti okmányok pótlásában, bűncselekmények áldozatává válásának esetén, valamint kórházi kezelés vagy haláleset miatt nyújthatnak segítséget. Felhívják a figyelmet, hogy szállás-, vagy repülőjegy foglalásában, belépőjegy vásárlásban, a sporteseményekre vagy más helyszínekre történő eljutásban a konzuli szolgálat senkinek nem tud segíteni. A konzulátusnak nincs lehetősége eltűnt személy keresésére, ebben az esetben a rendőrségen kell bejelentést tenni.

A tájékoztatásban közlik a brazíliavárosi nagykövetség, a riói konzuli iroda és tiszteletbeli konzulátus, továbbá a játékok idején működő szurkolói ház elérhetőségét, utóbbi helyen a konzul rendszeresen megjelenik, hogy elsősorban tanácsadással segítsen. Hivatalos ügyintézésre a konzuli irodában van lehetőség.

A konzuli szolgálat honlapján emellett tájékoztatnak az utazás előtti teendőkről, a közbiztonsági, közlekedési és egészségügyi helyzetről, valamint a szükséges védőoltásokról is.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a játékok idejére a brazil hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. A sportrendezvények színhelyére csak érvényes belépőjeggyel, személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése, esetenként detektoros átvilágítás után lehet belépni. A rendvédelmi szervek utasításait nemcsak a sportesemények színhelyén, hanem mindenhol komolyan kell venni és pontosan be kell tartani.

Kitérnek rá: az olimpiai játékokra a déli félteke téli időszakának végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció, amely a zika és a dengue terjesztéséért felel. Ugyanakkor – éppen az átlagosnál hűvösebb idő miatt – augusztusban és szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás megbetegedések aránya.

– MTI –

Címkék: , ,