Rio 2016 – Kiss Balázs indul a kötöttfogásúak 98 kg-os súlycsoportjában

Akt.:
Budapest – Kiss Balázs képviselheti a magyar színeket a riói olimpián a kötöttfogású birkózók 98 kilogrammos kategóriájában, miután a pénteki válogató-párharcban legyőzte a kvótát megszerző Varga Ádámot.

A Körcsarnokban rendezett párharc a nemzetközitől némileg eltérő szabályok szerint zajlott, az intésekért nem adtak pontot, s a kétszer három perc után további hat percig folytatódott a küzdelem, ha nem volt három pont különbség a felek között.

Az első mérkőzésen sokáig nem bírtak egymással a felek, hat perc után nem is született döntés, a ráadás végéhez közeledve viszont a 2009-es világbajnok Kiss parterhelyzet után fordított fogásból két pontért megbillentette újpesti riválisát, amivel megnyerte a meccset, s ezzel előnybe került.

A csarnokban nagyon meleg volt, a 12 perc láthatóan sokat kivett a birkózókból, ennek ellenére mindössze 20 perc pihenőt kaptak.

A második összecsapás kétszer három perce az első meccshez hasonlóan alakult, elkeseredett küzdelemmel és sokáig pont nélkül. Aztán Varga oldott meg szépen egy térdelő helyzetet, és emeléssel egypontos előnyhöz jutott, ám kevéssel ezután Kiss Balázs fejlefogást követően szőnyegen kívülre rántotta őt, és egyenlített, a később szerzett pont pedig már az ő sikerét vetítette előre. Az 1-1 után újabb hat perc birkózás következett, amiben a jóval tapasztaltabb Kiss erősebbnek és magabiztosabbnak tűnt, s végül megtartotta a döntetlent, ami második győzelmét, egyben riói részvételét jelentette.

“Ez a szív diadala volt, lehet akciókról beszélni, de a szív döntött” – mondta sikere után nem sokkal az MTI-nek a BVSC sportolója, akit közel százfős lelkes szurkolótábor biztatott, majd éltetett a csarnokban. Hozzátette: amikor kiderült, hogy más szabályok lesznek, s például nem lehet az intésért pontot kapni, kicsit megijedt, de edzője, Takács Ferenc azzal nyugtatta, hogy mindegy milyenek a szabályok, ő a jobb. “Hiszek a sorsszerűségben, az előző három olimpiára nem sikerült kijutnom, de most igen. Három a magyar igazság, s egy a ráadás” – hangsúlyozta.

A 33 éves birkózó arról is beszélt, hogy nagyon komoly megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie, súlyos sérülések után állt talpra, de örül és büszke, hogy mindez sikerült. Kiss egyúttal gratulált Varga Ádámnak.

Az újpesti Varga áprilisban a nagybecskereki európai kvalifikációs viadalon szerezte meg – kisebb meglepetésre – a kvótát, azt követően azonban az országos bajnokságon nem tudott elindulni, a múlt heti lengyelországi versenyen pedig rögtön első mérkőzésén kikapott.

“Emberileg sajnálom Ádámot, de nekem az a legfontosabb, hogy minden súlycsoportban a legjobb induljon Rióban, s azt hiszem, Balázs ennyivel jobb volt nála” – értékelt Sike András szövetségi kapitány, aki azért döntött a külön válogatóviadal kiírásáról, mert a két versenyző idén nem birkózott egymással, s a két kijelölt válogató, az ob és a lengyelországi verseny sem adott választ arra a kérdésre, melyikük a jobb. Rióban lesz három-négy olyan versenyző ebben a súlyban, akik kiemelkednek, őket jó lenne elkerülnie Balázsnak, a többiek ellen azonban lehet reális esélye a sikerre – tette hozzá Sike.

A világbajnoki győzelme mellett korábban vb- és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett Kiss Balázs pályafutása első ötkarikás szereplését vívta ki, egyúttal csatlakozott a már korábban biztos utazónak számító Bácsi Péterhez (kötöttfogás, 75 kg), Ligeti Dánielhez (szabadfogás, 125 kg), Lőrincz Tamáshoz (kötöttfogás, 66 kg), Lőrincz Viktorhoz (kötöttfogás, 85 kg) és Veréb Istvánhoz (szabadfogás, 86 kg). A nőknél Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) lesz ott Rióban.

– MTI –