Rio 2016 – Huszonhárom londoni olimpián részt vett sportoló bukott meg

Lausanne – Huszonhárom sportoló négy éve, a londoni olimpián levett mintájában bukkantak tiltott szerekre az újratesztelések során – jelentette be pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A Magyar Olimpia Bizottság nem kapott értesítést pozitív esetről.

A NOB honlapján megjelent közlemény szerint a 2012-es minták közül egyelőre 265-ot vizsgáltak újra, s olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna.

A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban, hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn.

A NOB múlt héten jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország, összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság most azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értékeket.

A tesztelések 2015 augusztusban kezdődtek meg, s jelenleg is folynak, a NOB ezért külön kiemelte, hogy a következő hetekben nem elképzelhetetlen újabb esetek napvilágra kerülése.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást. A NOB neveket csak a B-próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem kapott értesítést pozitív esetről a NOB-tól.

“Az újratesztelések is mutatják az elszántságunkat a dopping elleni harcban. Célunk, hogy a doppingolókat távol tartsuk a riói játékoktól” – olvasható Thomas Bach NOB-elnök nyilatkozata a közleményben.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés