Rio 2016 – Hazai alapozás után melegvízi táborokba utazik a kajak-kenu válogatott

Budapest – A téli hazai alapozás után melegvízi edzőtáborokban folytatják a felkészülést a kajak-kenu válogatott tagjai: hat helyszínre – edzőkkel, kísérőkkel együtt – 51-en utaznak el.

A szövetség (MKKSZ) szerdai sajtótájékoztatóján Baráth Etele elnök arról beszélt, hogy a feltételek adottak, amit kértek az edzők, szakvezetők, azt a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően “az ésszerűség határain belül” teljesíteni tudták, így masszőrök, orvosok is a csapatokkal tarthatnak. Hozzátette ugyanakkor: a szövetség nem tisztíthatja meg Riót a sajtóban olvasható veszélyektől.

“Ami feltételt Magyarországon teljesíteni lehet, azt teljesíteni fogjuk” – szögezte le, s példaként a szúnyoghálót, az itthonról kiszállított vizet említette, illetve azt, hogy a versenyzőket arra biztatják majd: megfelelően felkészülve utazzanak ki a játékokra.

“A magyar kajak-kenu erejét bizonyítja, hogy mindhárom szakágban van éremszerzésre esélyes versenyzőnk” – utalt az olimpiával kapcsolatos várakozásokra.

Storcz Botond, a válogatott szövetségi vezetőedzője emlékeztetett rá, hogy a kvóták többségét tavaly, Milánóban megszerezték a magyar versenyzők. Mint mondta, a meglévő 15 mellé a maradék három – két férfi és egy női kajakos – kvótát is igyekeznek majd begyűjteni a duisburgi európai pótkvalifikációs versenyen, de a hangsúly ezzel együtt már elsősorban az olimpiai csapat kialakítására kerül.

Május 10-12-én lesz az első válogató, majd egy sűrű hét következik Duisburgban, ahol 18-án és 19-én zajlik a pótkvalifikációs verseny, illetve azzal egy időben a parakenu-vb, amelyen szintén kvótákat lehet szerezni, 20-22-ig pedig világkupa-versenyre kerül sor ugyanott.

“Ezen már C-2 1000 méteren, női K-1 500-on és esetleg női K-1 200-on is riói csapatba tud kerülni magyar versenyző” – mondta.

A németországi viadalt júniusban követi a második magyar válogató, amely után teljessé válik a riói csapat.

“A célegyenesben nyugodt készülés szükséges, de előtte a versenyhelyzet hozzájárulhat a jó szerepléshez” – mondta a szakvezető, hangsúlyozva, hogy nincsenek bérelt helyek, az olimpiai részvételért mindenkinek meg kell küzdenie.

Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója utalt arra, hogy tavaly ilyenkor még a kvótaszerzés lázában égtek, de mostanra már a csapatösszeállítás, az olimpiai eredményesség került középpontba.

A Rio keret tagjai döntő többségükben Floridában, Portugáliában, Sevillában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Abu-Dzabiban és Horvátországban készülnek a következő hetekben, de edzőtáborba utaznak a Tokió keret tagjai is.

– MTI –
hirdetés