Helyi közélet

2007.12.14. 14:43

Ki nem adott pihenőidők, túlhajszolt alkalmazottak

<p>Debrecen - November 22-én kezdődött és január 3-áig tart a „Csillagszóró-hadművelet”, melynek során az OMMF Észak-alföldi Munkaügyi Felügyelőségének ellenőrei is vizsgálódnak, kiemelten a kereskedelmi egységekben, karácsonyi vásárokon.</p>

Félidőben Kertész Sándor, a felügyelőség igazgatója tájékoztatta lapunkat az eddigi tapasztalatokról.

– A régióban december 9-éig 403 munkaügyi ellenőrzésre került sor, ebből 223 munkáltató esetében találtak

szabálytalanságot. Az ellenőrzés alá vont 1217 fő munkavállalóból 643 fő esetében állt fenn szabálytalan foglalkoztatás. Ezen belül megyénkben 109 munkáltatónál vizsgálódtak, ebből 88 helyen találtak problémát (81 százalék!), ami a vizsgált helyen dolgozók 75 százalékát (290 alkalmazottat) érintette – tudtuk meg az igazgatótól.

Általánosságban elmondható, hogy karácsony-, év vége előtt, a megnövekedett vásárlói forgalom vagy például az építőiparban a szorító határidők miatt igencsak kiszipolyozzák sok helyen az alkalmazottakat.

Kettős nyilvántartás

A leggyakoribb szabálysértés a fekete foglalkoztatás, amely – „hagyományosan” – az építőiparhoz kötődik. A tetten értek az esetek többségében az alkalmi munkavállalói könyvre hivatkoznak, amit azonban rendszerint „elfelejtenek” dátumozni. Így történt abban a debreceni varrodában is, mely egy családi ház hátsó fertályában működött, és 17 személy dolgozott ott, de alkalmi munkavállalói könyve csak kilencüknek volt, az is üresen. Persze, épp aznap reggel kezdték a munkát...

Igen jellemző a munkaidő túllépése és a kevés pihenőidő biztosítása; előfordult például, hogy egy cipőboltban a munkáltató nem határozott meg munkaidőkeretet. Gyakori a nyilvántartási szabályok megszegése: nem vezetik, vagy kettős nyilvántartás van: egy tényleges és egy olyan, amit az ellenőrnek mutatnak meg.

Az ellenőrök kisebb szabálytalanság esetén inkább csak figyelmeztetnek, súlyos vétség vagy többszöri elkövetés esetén büntetnek. A kiszabandó munkaügyi bírság az eddigi ellenőrzések tekintetében régiós szinten közel 45 millió forintra tehető.

 

Jövőre szigorítanak
Idén összességében hasonló mértékű szabálysértéseket találtak az ellenőrök, mint a tavalyi karácsony előtti szezonban, de éves szinten némi javulás azért érzékelhető a jogkövetés terén. Ennek oka többek között a kiszabható bírság összegének megemelése, például az eddigi maximum 6 millió forint helyett 20 millió a felső határ.
Egyre inkább visszatartó erőt jelent, hogy a szabálytalanságon ért cégek „feketelistára” kerülnek és elesnek a pályázati forrásoktól. Jövőre 15 fővel több felügyelő fog ellenőrizni, így az OMMF vezetőinek reményei szerint évente a vállalatok 8 százalékánál tudnak majd vizsgálódni (ez az EU-s átlag) az eddigi 5 százalék helyett.
Jövő évtől az alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozókat is előre be kell jelenteni és visszamenőleges hatállyal is büntethetik a feketén foglalkoztatókat. Vagyis ha a be nem jelentett dolgozó munkaviszonya megszűnik, de a munkaügyi felügyelők utólag megállapítják az illegális foglalkoztatás tényét, akkor is büntethetnek.
 

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Máig lehetett kiadni a tavalyi szabadságot
  • Ötvenezer feketét találtak eddig
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában