Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.12. 14:57

Bérlakásban élők figyelmébe

<p>A bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, azt csak meghatározott és a bérbeadó felé bejelentett okok (betegség, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása) esetén hagyhatja el 2 hónapnál hosszabb időtartamra.</p>

Ez év januártól az általános forgalmi adóról szóló törvény megteremtette a módját annak, hogy az adóalany az adóhatóságnak tett előzetes bejelentése alapján az ingatlan bérbeadását adókötelessé tegye. Ezt az alternatívát a törvény mindenfajta ingatlanra egységesen terjesztette ki - így a lakóingatlanokra is.

Az önkormányzatnak be kellett jelentkeznie az Áfa körbe, tehát a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadása mellett a lakások esetében is Áfa fizetési kötelezettsége jelentkezett az önkormányzatnak, mely szükségessé tette a lakás bérleti díjainak megemelését. Egy kedves Olvasónkat más kérdések is foglalkoztatják.

- Húsz évvel ezelőtt költöztem önkormányzati bérlakásba, időközben elváltam, két nagykorú gyermekemmel élek. Amikor lett volna rá mód, felkínálták a lehetőséget, sajnos nem sikerült megvásárolnom a bérleményt. A lépcsőházban rajtam kívül már csak egy bérlő van, mindketten határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkezünk. A lakáson semmilyen adósságom nincs, a bérleti díjat mindig rendesen fizetem és fizettem. Azt szeretném tudni, ilyen esetben nincs e lehetőség arra, hogy megvásároljuk a lakást? A másik fontos kérdésem az, hogy amennyiben én esetleg újra férjhez megyek és elköltözöm a lakásból, jogosultak-e a gyerekeim a további használatra?

- Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 143/2000. (V.29.) számú határozatával visszavonta az önkormányzati lakások elidegenítésére történő kijelöléséről szóló határozatait, ezért 2000. május 29. napjától a bérlő nem vásárolhatja meg az általa bérelt önkormányzati bérlakást.

A bérlő esetleges férjhez menetele nem változtat bérlői helyzetén. A bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, azt csak meghatározott és a bérbeadó felé bejelentett okok (betegség, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása) esetén hagyhatja el 2 hónapnál hosszabb időtartamra. A gyermekek csak a bérlő halála esetén folytathatják a bérleti jogviszonyt (meghatározott feltételek esetén), egyéb esetben - pl. ha a bérlő elköltözik – vissza kell adni az önkormányzati bérlakást - kaptuk a választ Hámoriné Rudolf Iréntől, Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. ügyvezetőjétől.

 

Önkormányzati bérlakásárak Nyíregyházán (havonta)

- összkomfortos lakás 136-312 Ft/m2
- komfortos lakás 130-311 Ft/m2
- félkomfortos lakás 72 Ft/m2
- komfort nélküli 45 Ft/m2
- szükséglakás 18 Ft/m2
- nem szociális alapon kiutalt összkomfortos 500 Ft/m2
- nem szociális alapon kiutalt komfortos 499 Ft/m2
- költségalapon meghatározott lakbérű 350 Ft/m2
- Szobabérlők Házában 136 Ft/m2

 - Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!