Rio 2016 – Emlékérméket bocsát ki az MNB az olimpia tiszteletére

Budapest – “XXXI. Nyári Olimpiai Játékok” megnevezéssel 5000 forint értékű arany, 10 000 forint értékű ezüst és 2000 forint értékű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a riói olimpia tiszteletére.

Az MNB elnökének erről szóló rendeletei csütörtökön jelentek meg a Magyar Közlönyben. A kibocsátás időpontja április 27-e.

Az 5000 forint értékű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 milliméter. Az érme előlapján, a középmezőben, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) “Magyar Csapat” logójának ábrázolása, hátlapján egy homorító női tornász alak, valamint a MOB modernkori nyári olimpiák alatt szerzett magyar aranyérmek számára utaló 168 logójának ábrázolása látható.

A 10 000 forint értékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 milliméter, míg a 2000 forintos emlékérme 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm, átmérője 37 milliméter.

Az ezüst és a rézötvözetű emlékérmék előlapján a jobb oldali érmemezőben egy homorító női tornász alak, balra a magyar aranyérmek számára utaló 168 logó ábrázolása látható. Az érmék hátlapján, a középmezőben, a “Magyar Csapat” logó ábrázolása látható. A köriratok és az emlékérme pereme közötti sávban hat kiemelt olimpiai sportág sportolója – egy tornász, egy vívó, egy úszó, egy kajakos, két birkózó és egy vízilabdázó – alakjának ábrázolása látható.

Az emlékérmékből – amelyek Horváth Andrea tervezőművész munkái – ötezer darab készülhet.

– MTI –