Rio 2016 – Egy női tornász is utazhat az olimpiára

Akt.:
Budapest/Rio de Janeiro – Kovács Zsófia és Makra Noémi is olimpiai kvótát érő helyen végzett a tornászok Rio de Janeiróban rendezett tesztversenyén, de a szabályok szerint csak egyikük lehet majd ott a nyári játékokon.

A nemzetközi szövetség (FIG) magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra tette közzé hivatalos oldalán az indulási jogot nyert sportolók névsorát. Mivel a viadalon nemzetenként egy kvótát lehetett szerezni, a magyar szövetség (MATSZ) a későbbiekben tesz javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) arra, hogy Kovács vagy Makra utazzon-e a riói olimpiára.

Ezzel biztossá vált, hogy egy-egy férfi és női tornász képviseli majd Magyarországot a játékokon, szombaton ugyanis Hidvégi Vid és Kardos Botond is kvótát érő helyen végzett, de szintén csak egyikük lehet majd ott Brazíliában.

A MATSZ tájékoztatása szerint a női selejtező első fordulóját Kovács megnyerte, miután gerendán, talajon és ugrásban is jól teljesített. A pályafutása első felnőtt szezonját teljesítő tornász a felemáskorlátról ugyan egyszer leesett, de így is jó pontszámot kapott gyakorlatára, végül 54,399 ponttal zárt, s a négyfordulós selejtezőben 14. lett.

A világkupa-győztes Makra több szeren is elrontotta a gyakorlatát, így 51,933 ponttal végzett a 49. helyen, de ez a pontszám is riói kvótát ért.

Kovács Zsófia elmondta: nem számított rá, hogy élete első nagy nemzetközi felnőtt összetett versenyét ilyen jó eredménnyel zárja.

Makra Noémi úgy fogalmazott: négy év kemény munka áll mögötte, bár az utóbbi időszakban a térdsérülése jelentősen befolyásolta a szereplését.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány nem számított arra, hogy sikerül elérni két női kvótás pontszámot. “Az olimpia előtt még egy nagy verseny, az Európa-bajnokság vár a lányokra, utána szeretném véglegesíteni, ki lesz az olimpiai induló” – tette hozzá.

A brazíliai tesztverseny hétfői napján már csak Hidvégi Vid érdekelt a magyarok közül, ő a lólengés fináléjában lép majd a szerhez.

– MTI –