Rio 2016 – Egy magyar férfi tornász utazhat az olimpiára

Budapest/Rio de Janeiro – Hidvégi Vid és Kardos Botond is olimpiai kvótát érő helyen végzett a tornászok Rio de Janeiró-i tesztversenyén, de a szabályok értelmében csak egyikük lehet majd ott a nyári játékokon.

A magyar szövetség (MATSZ) vasárnapi tájékoztatása szerint a szombati egyéni összetett viadalon kialakult sorrend alapján mindkét tornász indulási jogot harcolt ki, de mivel ezen a versenyen nemzetenként egy kvóta megszerzésére van lehetőség, a szövetség a későbbiekben tesz javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) arra, hogy Hidvégi vagy Kardos utazzon-e Rio de Janeiróba.

Az első felnőtt szezonját teljesítő Kardos a várakozásokat felülmúlva, rendkívül jól teljesített, ugrásban érte el a legmagasabb pontszámot 14,600-zal, az egyéni összetettben pedig 82,465 pont szerzett, amivel a 46. helyen zárt.

“Reggel Vidtől tudtam meg, hogy mind a kettőnknek megvan a kvótához szükséges pontszám – mondta. – Ez volt életem eddigi legnagyobb versenye a felnőttek között, úgyhogy edzőmmel, Reszeli Péterrel együtt nagyon örülünk, hogy elsőre ilyen eredményt produkáltam.”

A londoni játékokon nyolcadik Hidvégi fő szerén, lólengésben nyújtotta a legjobb teljesítményt, ötödikként jutott be a szer hétfői döntőjébe 15,100 ponttal. Saját bevallása szerint nyújtón teljesíthetett volna jobban is, a többi gyakorlatával azonban elégedett volt. Az egyéni összetettben 48. lett 82,366 ponttal.

“Reggel, amikor felkeltem, első dolgom az volt, hogy megnézzem a hivatalos listát. Nagy kő esett le a szívemről, amikor kiderült, hogy az egyéni összetett eredményem elegendő, hiszen kemény négyéves munka áll mögöttünk edzőmmel, Laufer Bélával” – mondta Hidvégi. – Most egy átmozgató edzésen veszek részt, és már felszabadultan készülök a lólengés hétfői döntőjére, amely újabb jó lehetőség arra, hogy az olimpia helyszínén kipróbáljam a szert.”

A magyar tornászoknak ez az első kvótájuk, a folytatásban a nőknél Makra Noémi és Kovács Zsófia küzd az indulási jogért.

– MTI –

Címkék: , ,