Rio 2016 – Ádámfi Attila: már láthatók az infrastrukturális fejlesztések

Budapest – Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) főigazgatója szerint bár Rio de Janeiro még mindig egy nagy építkezéshez hasonlít, az infrastrukturális fejlesztések mára már láthatóvá és használhatóvá váltak az augusztusi nyári olimpia városában.

A magyar sportdiplomata, aki az IWF technikai delegátusaként járt az elmúlt napokban Rióban, hazatérése után nyilatkozott friss tapasztalatairól az MTI-nek.

“Most először érkeztem a pár nappal ezelőtt megnyitott új terminálra – említette érzékletes példaként -, mellyel a reptér kapacitása közel megduplázódik.”

Előrelépés történt a metróhálózat fejlesztésében is:

“A kételyek ellenére Rió városvezetése megerősítette, hogy augusztus 1-től fog üzemelni a Copacabanát és Ipanemát az olimpiai központnak számító Barra városrésszel összekötő új metró, a 4-es vonal, amely a játékok egyik fő infrastrukturális hagyatéka lesz. Az első szerelvény május 22-én a teljes szakaszon sikeresen teljesítette a próbajáratot” – mondta, hozzáfűzve, hogy pár napja egy újabb villamosvonalat adtak át a belvárosban, és a stratégiailag is fontos utak egymás után készülnek el.

“Látogatásom során bejártuk a négy sportágnak – a súlyemelés mellett az asztalitenisznek, az ökölvívásnak és a tollaslabdának – otthont adó Riocentrót, amelyet már birtokba vett a szervezőbizottság – folytatta beszámolóját Ádámfi Attila. – Minden csarnokban megkezdték a lelátók és az irodák kiépítését, a súlyemelőcsarnokban már a dobogó is a helyén várja a mázsákat.”

Szavai szerint komoly aggodalomra egyedül a több sportág bíróinak otthont adó szálloda állapota ad okot.

“Ez a hotel az ígéretek szerint július közepére, azaz alig két héttel az olimpia előtt fog elkészülni” – jelentette ki.

Az IWF főigazgatója a vizit keretében a szervezőbizottsággal többek között egyeztette a súlyemelés percre pontos napirendjét, a bírók és hivatalnokok szállításának menetrendjét, és egy új kezdeményezést is, amelynek keretében a nézők nem csak nézhetik, de ki is próbálhatják a Riocentróban megrendezésre kerülő négy sportágat.

Az MTI felvetésére, hogy a brazil sportminiszter keddi derűlátó nyilatkozata ellenére – amely szerint az augusztusi olimpia ideje alatt már nem kell tartani járványtól – sokan aggódnak világszerte a Brazíliát erőteljesen érintő zikavírus miatt, Ádámfi Attila megnyugtató választ adott. Ahogyan fogalmazott: “a hivatalos statisztikák mellett – melyek szerint jelentősen csökken a fertőzés, a megbetegedés kockázata az ottani téli hónapokban, így különösen augusztusban – fontosnak tartom megjegyezni, hogy látogatásom alatt egyetlen egy szúnyoggal sem találkoztam”.

– MTI –
hirdetés